Iako sam već pisao o načinima kako se može pomoći planetu te pritom spomenuo platformu Trine, ostao sam “dužan” kompletniju recenziju te platforme.

Za one koji nisu upozanti, Trine je švedska kompanija koja omogućuje investiranje u solarnu energiju u tržištima u razvoju. U praksi se taj model naziva crowdfunding, odnosno veliki broj individualnih i/ili korporativnih kreditora (eng. lender) sakuplja relativno niske iznose kako bi financirali zajam partnera kojima ti novci trebaju (eng. borrower).

To su uglavnom škole, bolnice, državne institucije ili kompanije koje ulaze u projekte instalacije solarnih panela za njihove potrebe. Budući da je solarna energija već neko vrijeme i službeno najjeftiniji izvor energije, ovakav oblik financiranja koristi svima: pozajmitelji (borroweri) instaliraju solarnu energiju praktički bez uloženih sredstava te od njihove proizvodnje isplaćuju investitore (lendere) koji su te novce uložili (plus naravno prinos na investiciju). 

Trine je u tom slučaju posrednik koji proslijeđuje uplate između te dvije strane, radi analizu rizika prema kojem se određuju i prinosi na investicije itd. Zvuči kao win-win-win pozicija za sve uključene, ali naravno da su teorija i praksa dva potpuno različita svijeta. Ništa nije savršeno, pa tako ni ovakvo investiranje. Krenimo prvo s kratkim pregledom platforme.

Pregled platforme Trine

Trine je kompanija s vizijom “trostrukog povrata na investiciju” kroz njihov moto “za ljude, za planet, za profit”. Neki će reći da je ovaj posljednji dio kompanijama najbitniji i pritom neće biti u krivu. Dakako, to ne mora značiti ništa loše. Trine koristi oblik geoarbitraže: spaja razvijena i tržišta u razvoju kroz protok kapitala s mjesta koje ga ima viška prema mjestu koje ima više investicijske potencijale u području solarne energije.

Najveći naglasak kompanije Trine je na naglašavanju društvenih i okolišnih benefita za ovakav oblik investiranja. Istraživanja i iskustvo su pokazali da energija nije luksuz, već osnovno ljudsko pravo te da se (uz obrazovanje, zdravstvo, pristup internetu itd.) može smatrati jednim od područja koje će pomoći izjednačavanju zemalja u razvoju i zapadnog svijeta. Laički rečeno, energija nam treba za gotovo sve, a naše (više ili manje) razvijeno društvo uzima pristup energiji zdravo za gotovo. 

Zamislimo samo kako bismo reagirali da jedan dan dođemo doma, a struje nema do daljnjega. To bi nam doslovno izokrenulo život naopačke preko noći. Uvođenjem električne energije u zabačene dijelove zemalja u razvoju drastično se povećava ekonomska aktivnost, rezultati u obrazovanju, izbacuju se iz upotrebe opasne i štetne svjetiljke na fosilna goriva itd. Ako ne gledamo samo kroz prizmu financija, već općenitog utjecaja na stanovnike zemalja u razvoju,  pristup energiji je jedna od najboljih investicija.

Trine uskače u tu priču kao dio rastućeg trenda tzv. ESG investiranja (eng. Environmental, Social, Governance). Radi se o investiranju u kompanije i projekte koji pozitivno djeluju na okoliš i društvo u cjelini. Pritom primatni motivator investitora nije isključivo ganjanje šta viših prinosa, nego pozitivan utjecaj na svijet. Više o ovom pokretu u nekom od idućih blog postova.

Slijedom ovog trenda, investicije u Trine rastu gotovo eksponencijalno od 2016. do danas (vidi više ovdje).

U trenutku pisanja ovog teksta, Trine je omogućio struju preko 2.5 milijuna ljudi, uz gotovo 600 000 tona smanjene emisije CO2 . Ukupan investirani iznos je preko 65 milijuna EUR, uz stopu od samo 1.2% default kredita, odnosno onih koji nisu naplativi.

Prednosti i nedostaci investiranja u Trine

Ako se odmaknemo od samih brojki, rekao bih da je daleko najveća prednost investiranja u Trine zadovoljstvo time šta činimo dobro društvu i okolišu. To se ne može mjeriti u novčanim iznosima. Ali budući da je ovo ipak blog o (uglavnom) osobnim financijama i da nemamo svi iste prioritete, bitno je sagledat investiranje u Trine sa čisto financijskog aspekta.

Prednosti investiranja u Trine:

 • Jednostavan način investiranja u solarnu energiju s malim iznosima (minimum 25 EUR)
 • Intuitivna platforma i jednostavan proces registracije
 • Pozitivan utjecaj na društvo i okoliš
 • Konzistentni pasivni prihod od investicije (slično kao dividende kompanija)
 • Viši potencijalni prinosi od drugih oblika pasivnih prihoda 

Nedostaci investiranja u Trine:

 • Potencijalno viši rizik u odnosu na klasične oblike imovine
 • Samo djelomična zaštita ulaganja (više o tome kasnije)
 • Nema zaštite depozita od strane državnih institucija
 • Dug period od uplate do primitka prve dividende
 • Ograničen broj investicija na platformi (nedostatak izbora i diverzifikacije)
 • Ostvareni prinosi se oporezuju kao dividende u RH
 • Investicije nisu likvidne (ne možete ih unovčiti kad to želite)

Kao šta vidimo, lista nedostataka je poprilično duga. Da bismo odlučili želimo li investirati u Trine ili ne, potrebno je odvagnuti ove faktore u smislu njihove težine za nas osobno. Osobno investiram u zajmove kompanije Trine oko 2 godine, a svoje iskustvo ću prikazati na samom kraju blog posta.

Postupak investiranja u Trine

Investirati mogu svi građani EEA (European Economic Area) s više od 18 godina, a postupak registracije je prilično standardan. Osim građana, investirati mogu i kompanije. Obično je potrebno 2-3 dana za verifikaciju osobnih podataka.

Nakon registracije, možemo uplatiti novce putem direktne bankovne uplate preko platforme Trustly ili klasičnim bankovnim transferom. Bitno je napomenut da Trine trenutno nije pokriven garancijom depozita od strane državnih institucija kao šta je to slučaj s recimo brokerima ili robo-savjetnicima.

Kad imamo novce na računu, možemo odabrati zajmove u koje želimo investirati. Oni su rangirani prema procjeni rizika kompanije Trine, od A+ do B-, ovisno o raznim faktorima svake kompanije. Više o tom procesu možete vidjeti ovdje.

Prilikom odabira zajma, navedeni su uvjeti (rok otplate, stopa prinosa, rizici, izvještaj o kompaniji itd.). Ovo su ključni podaci za odluku o investiranju i bitno je razumjeti odnos rizika i potencijalnih prinosa. Nakon odabira zajma, Trine će vam dati kratki upitnik upravo da bi provjerili koliko dobro razumijete rizike.

Nakon upitnika, odabirete iznos koji želite investirat (minimalno 25 EUR) te ćete potom vidjeti i plan otplate te utjecaj na društvo i okoliš.

Ovisno o veličini ukupnog portfelja, može dobiti i ponešto više prinose od osnovnih kroz program Trine Rewards. Iznosi prinosa ovise o uvjetima pojedinog zajma, a kategorije investitora unutar Trine Rewards programa ovise isključivo o tome koliki vam je iznos ukupnog portfelja. Dakle, ne trebate investirati odmah 1000 EUR da dođete na razinu Star, nego to možete napraviti kroz duži vremenski period, investiranjem recimo 10*100 EUR.

Korištenje platforme Trine i naknade

Sučelje platforme je izrazito jednostavno i intuitivno. Možete joj pristupiti putem desktopa ili mobitela kroz web preglednik. Trenutno ne postoji mobilna aplikacija za Android ili iOS.

Unutar platforme možete naravno pretraživati dostupne zajmove (Investment opportunities), vidjeti stanje svog portfelja, povijest transakcija, dobiti još informacija o kompaniji Trine i/ili zajmovima itd. 

Slijedi screenshot mog osobnog portfelja:

Dakle, imam investicije u 6 različitih kompanija koje se nalaze u 5 različitih država. Iako sam se trudio imati šta širu diverzifikaciju, to je poprilično teže za ostvarit u odnosu na recimo dioničke ili obvezničke ETF-ove. Nedostatak diverzifikacije i malen broj dostupnih zajmova su jedne od glavnih nedostataka ove platforme.

Također, naravno da kompanija Trine nije razvila ovaj sustav iz dobrote svoga srca, nego jer od toga imaju i financijske koristi. Dobra vijest za nas je ta da ne uzimaju nikakvu naknadu od nas, već od pozajmitelja (borrowera). Oni plaćaju jednokratnu naknadu za uspostavljanje zajma te naknadu za vođenje kroz period otplate. Nakon potpune otplate, pozajmitelju ostaju solarni paneli za daljnje besplatno korištenje. Točni iznosi ovih naknada nisu javni, već znamo samo da ovise o veličini zajma.

Rizici, sigurnost i zaštita

Svako investiranje nosi svoje rizike pa tako i ovo. Glavna 3 rizika pri investiranju u Trine su odgoda/propadanje zajmova, rizik od bankrota kompanije Trine te valutni rizik. 

Kada pozajmitelj ne vraća zajam na vrijeme, on se restrukturira ili zajam propadne. Imao sam iskustvo sa zajmom čija je otplata poprilično kasnila, a nakon više od pola godine sam ipak dobio potpun povrat sredstava, uz pripadajuće prinose. Za ovaj dio je zadužena kompanija Trine, ali 100% garancije nema. Jedine garancije koje postoje su:

 • Zaštita prve investicije (First Investment Guarantee) kompanije Trine u iznosu do 100 EUR (pokriva samo glavnicu)
 • Zaštita dijela investicije (glavnice) u suradnji sa International Development Finance Corporation (DFC) ili Swedish International Development Agency (SIDA). Prva nudi zaštitu do 50%, a druga do 60% iznosa glavnice zajma

Drugi bitan rizik je bankrot kompanije Trine. Nažalost tu nismo zaštićeni kao kod tradicionalnih brokera ili robo-savjetnika. Svejedno, postoje neki zaštitni mehanizmi, poput činjenice da su naši novci odvojeni od računa kompanije Trine. U teoriji, čak i ako Trine propadne, mi imamo pravo na otplatu zajma. U praksi je to vjerojatno izrazito nepraktično, budući da bi vjerojatno uključivalo skupe pravne procese u zemljama trećeg svijeta.

Treći rizik je valutni rizik, budući da praktički sve države u kojima Trine investira imaju svoju valutu. Nije neobično vidjeti hiperinflaciju i slične ekonomske poremećaje u zemljama trećeg svijeta koji bi bitno narušili sposobnost pozajmitelja da vraća zajam u EUR ili USD.

Zaključak

Vjerojatno najveća prednost investiranja u Trine je pozitivan utjecaj na okoliš i društvo na svjetskoj razini. Budući da već doniram dio sredstava kroz Project Wren da poništim svoje emisije CO2, na Trine osobno gledam više kao na donaciju nego kao na investiciju. 

Unatoč tomu, imao sam dosad uglavnom vrlo pozitivna iskustva (izuzev kašnjenja jednog od zajmova). Investiranje u obnovljive izvore energije bilo direktno (solarni paneli) ili posredno putem ovakvih platformi može imat višestruko pozitivan utjecaj. Samim time moto kompanije Trine “za ljude, za planet, za profit” ima smisla.

Jedan od benefita investiranja u Trine je i činjenica da možete reinvestirati iznose koje dobijete otplatom zajmova. Tako samo jedna investicija od recimo 100 EUR može postati nekoliko stotina ili tisuća EUR na dugom vremenskom roku (slično kao šta to složena kamata radi za naše ostale investicije).

Na kraju dana, svi radimo svoje odluke u skladu s našim vrijednostima i ciljevima. Ne bih nikome preporučio investirati značajan dio portfelja u Trine, ali čak i mali iznosi mogu biti značajni. Pogotovo jer za prvih 100 EUR imamo potpunu zaštitu glavnice investicije.

Ako se pak odlučite za investiranje putem kompanije Trine, ovdje možete dobiti besplatno 25 EUR za vašu prvu investiciju (affiliate link).

Škrti Otočanin