Preporuke

Vjerovali ili ne, ovaj blog ne sadrži sva znanja svemira osobnih financija (blago rečeno).

Za naučit više o ovoj (i srodnim temama) jako je korisno znanje engleskog jezika jer je (nažalost) jako puno toga napisano isključivo na engleskom. Najprije tu mislim na knjige koji su najbolji izvor informacija zbog svoje dugovječnosti, temeljite provjere izvora informacija te činjenice da nam daju ponekad i cijeli životni opus najbistrijih umova svijeta za cijenu od 10ak eura ili manje. Po meni je to daleko najbolja investicija, neusporediva čak i sa meni omiljenim ETF-ovima.

Mogu iz svog iskustva reći da mi je redovno čitanje knjiga doslovno transformiralo život. Izuzev knjiga, sve ostalo navedeno je potpuno besplatno i potrebna je samo volja za učenjem (a i knjige su besplatne u knjižnici).

 1. Knjige

Osobne financije:

 • Rich Dad, Poor Dad – za promjenu načina razmišljanja o novcima općenito, razlici između imovine i obveze, zaposlenja i vlastitog biznisa, emocijama koje su ključne u upravljanju financijama i još o puno toga. Čest izbor za početak razmišljanja o osobnim financijama. Napisao sam i recenziju ovdje.
 • Your Money or Your Life – meni osobno najomiljenija knjiga iz osobnih financija. Osim što je autorica praktički začetnik FIRE pokreta (Financial Independence Retire Early), ova knjiga će Vas pomirit s Vašom financijskom prošlošću te Vam dat konkretne korake za unapređenje financijske situacije. Jako je dobra i za osvješćivanje odnosa vremena i novca u našim životima. Topla preporuka.
 • The Millionaire Next Door – naučit ćete koja je razlika između stvarnog bogatstva i pukog projiciranja takve slike (jako popularno i u našem društvu). Vidjet ćete da svi bogataši imaju zajedničke karakteristike: žive ispod granica svojih mogućnosti i investiraju ostatak. Pritom žive u prosječnim kućama, voze prosječne automobile i izgledaju prosječno. Otvorit će Vam oči svaki sljedeći put kad vidite nabrijani BMW na ulici ili hrpu nakita i skupe robe na špici ili rivi.

Investiranje:

 • The Simple Path to Wealth – zašto su indeksni fondovi (koje kupujemo u obliku ETF-ova) pravi način investiranja za malog čovika. Objasnit će Vam jednostavnim jezikom zašto investiranje nije atomska fizika, već može bit vrlo vrlo jednostavno. U investiranju često vrijedi ona dobra stara: “manje je više”.
 • A Random Walk Down Wall Street – vjerojatno knjiga u kojoj su najbolje opisani postulati investiranja. Autor kreće od početaka investiranja, mjehura na burzi pa do analize zašto aktivno investiranje jednostavno ne funkcionira. Objašnjava i zašto je kretanje cijene pojedine dionice često random, koje su prednosti diversifikacije i pasivnog investiranja. Klasik koji čak i 50 godina nakon objave (u dopunjenom izdanju) nudi gotovo sve potrebno za početak samostalnog investiranja.
 • The Intelligent Asset Allocator – za one malo naprednije. Malo teži tekst za čitanje, ali prepun korisnih informacija i nadasve principa za konstrukciju portfelja. Naučit ćete u kakvom su odnosu dionice, obveznice i druge imovinske klase (tj. kakva je njihova korelacija i zašto je to bitno), kako sastavit portfelj prilagođen svojim potrebama, što je to rizik i kako ga minimizirat i još puno toga.

Postoje naravno i brojne druge kvalitetne knjige, ali stat ću na ovih nekoliko preporuka jer se radi o najkonkretnijim izvorima informacija koje su često napisane prije više desetljeća, ali sadrže bezvremenske principe.

2. Blogovi

Od materijala na hrvatskom jedan od rijetkih izvora informacije koje mogu toplo preporučit je blog Tetka koji je jedini ozbiljni blog o osobnim financijama u Hrvatskoj. Tamo možete pronać dublji i profesionalniji uvid u brojne teme o kojima tu pišem, kao i mnoge druge. Drugi koristan izvor je blog kompanije Finax koji nudi jako kvalitetne tekstove na temu osobnih financija, neovisno o tome jeste li njihov klijent ili ne.

Stranih blogova ima mali milijun, ali meni omiljeni su:

 • Mr. Money Mustache je apsolutni kralj u FIRE svijetu. I sam kaže da je njegov blog zapravo lifestyle blog zamaskiran u blog o osobnim financijama. Pod lifestyle ne misli na pokazivanje novaca i golih dijelova tijela (s čime se taj pojam često asocira na društvenim mrežama), već načinima kako živit sretniji život sa više smisla i pozitivnim utjecajem na društvo i planet.
 • Mad Fientist je još jedan odličan FIRE bloger koji piše na zanimljiv način, sa jako puno transparentnosti i uvida u njegov život. Njegova stranica sadrži i brojne korisne (besplatne) resurse koji nam omogućavaju jednostavno praćenje puta do financijske neovisnosti.
 • Early Retirement Extreme je blog autora istoimene knjige koji je jedan od pionira FIRE pokreta. Njegove metode i taktike mogu bit (kako i samo ime kaže) pomalo ekstremne za veliki broj ljudi, ali se temelje na vrlo dobrim razlozima i imaju puno više smisla ako pomnije razmislite o njima.
 • Collaborative Fund čije članke piše Morgan Housel (autor knjige Psychology of Money). Izuzetno talentiran pisac čiji članci sadrže povijesne priče, suvremene komentare, pogled na financije sa psihološkog stajališta, teme van financija i još puno toga.
 • Of Dollars and Data je blog mladog stručnjaka sa osvrtom na aktualne teme, ali i bezvremenske teme iz svijeta investiranja. Ima vjerojatno najbolje grafove od svih navedenih blogova.
 • JLCollinsNH (autor knjige Simple Path to Wealth), a pogotovo njegov serijal članaka Stock Series.

3. Podcast/Youtube:

Blogovi, podcasti i youtube su odlične platforme za učit o osobnim financijama i investiranju iz prve ruke (iako je nepisano pravilo da na youtubeu i sličnim platformama ima puno više prodavača magle). Pritom moramo sami donijet kome je za vjerovat, a kome ne. Idealni su za konzumaciju dok vozite, radite kućanske poslove, vježbate i slično. Vaše znanje će uz minimalno truda i utrošenog vremena ubrzo počet rast eksponencijalno (kao složena kamata).Neki od meni odličnih kanala čiji sadržaj konzumiran proteklih godina su:

 • Ben Felix Youtube kanal i pripadajući Rational Reminder podcast jednog jako racionalnog Kanađanina. Odličan je u objašnjavanju kompleksnih tema iz svijeta investiranja kroz znanstvene radove na pristupačan način. Najbolje od svega je kako nakon detaljne analize gotovo uvijek dođe na isti zaključak: pasivni ETF-ovi su daleko najbolji izbor za malog čovika.
 • Plain Bagel Youtube kanal u kojem možete dobit objašnjenje aktualnih trendova poput NFT-ova, slučaja Gamestop itd., ali isto tako i bezvremenskih principa investiranja te pojmova koji su korisni za znat. I sve to kroz jednostavan jezik.
 • Planet Money i Economist podcasti sa temama iz šire ekonomije, trenutnim trendovima, ponešto politike itd. Oboje su vrlo kredibilni nepristrani izvori.
 • Podcast Financial Independence Europe u kojem gostuju ljudi iz raznih zemalja s različitim profesijama, dobi i iskustvima, ali sa zajedničkim ciljem financijske neovisnosti. Tu je i pripadajući web s korisnim člancima na tu temu. Jedan od rijetkih odličnih izvora informacija za Europljane.
 • Youtube kanal Tonija Miluna, koji baš sada kreće u veliki projekt obrazovanja u području osobnih financija. Videa su svjetske produkcije, a objašnjavanje naoko složenih koncepata je kao i uvijek kod Miluna vrlo jednostavno.

4. Ostalo:

 • Morning Brew newsletter je daleko najbolji i najobuhvatniji newsletter iz svijeta financija. Sadrži sve: od svakodnevnog kratkog pregleda tržišta preko zanimljivih članaka, intervjua i analize do linkanja na zanimljive materijale iz bespuća interneta. Uz notu dobrog humora, kvizove i križaljke. Vrlo korisno.
 • Dokumentarac The Ascent of Money koji (u 6 dijelova) objašnjava sam nastanak novca, dionica, obveznica kroz povijesne događaje na nimalo suhoparan način. Definitivno klasik.

To je to zasad, a listu ću s vremenom nadopunjavat. Ako imate svoje prijedloge slobodno ih šaljite.

Napomena: Svi linkovi na knjige su affiliate linkovi (ako se odlučite za kupnju, Vama je cijena ista, a ja dobivam malu proviziju koja mi pomaže da održavam ovaj blog).