Preporučujem

Vjerovali ili ne, ovaj blog ne sadrži sva znanja svemira osobnih financija i investiranja (blago rečeno). Besramno ću preporučit vlastiti besplatni e-book “Osnovni pojmovi osobnih financija i investiranja” ili serijal “Osnove osobnih financija” kao solidne početne točke.

Budući da nisam ni blizu najpametniji ni najbolji, već velikim dijelom dugujem svoje znanje drugim autorima, pokušat ću navest one koji su najviše utjecali na mene i koji su se pokazali najkorisnijima i najpristupačnijima.

Za naučit više o ovoj (i srodnim temama) jako je korisno znanje engleskog jezika jer je (nažalost) jako puno toga napisano isključivo na engleskom. Najprije tu mislim na knjige koji su najbolji izvor informacija zbog svoje dugovječnosti, temeljite provjere izvora, kontrole kvalitete te činjenice da nam daju ponekad i cijeli životni opus najbistrijih umova svijeta za cijenu od 10-ak eura ili manje. Po meni je čitanje jedno od najboljih investicija koje možemo napraviti.

Mogu također iz svog iskustva reći da mi je redovno čitanje knjiga doslovno transformiralo život. Ne samo iz područja osobnih financija i investiranja, nego općenito. Izuzev knjiga, sve ostalo navedeno je potpuno besplatno i potrebna je samo volja za učenjem. Naravno, i knjige su besplatne ako ih posudite u knjižnici.

Stavio sam linkove na navedene knjige, ali nemam nikakvu proviziju na njihovu kupovinu. Većina je na engleskom jeziku, a one koje postoje na hrvatskom sam linkao na hrvatske knjižare.

Postoje naravno i brojne druge kvalitetne knjige, ali stat ću na ovih nekoliko preporuka jer se radi o najkonkretnijim izvorima informacija. Mnoge od njih su napisane prije više desetljeća, ali sadrže bezvremenske principe koji vrijede i danas i vrijedit će za barem još nekoliko desetljeća.

1. Knjige

Osobne financije:

 • Rich Dad, Poor Dad – za promjenu načina razmišljanja o novcima općenito, razlici između imovine i obveze, zaposlenja i vlastitog biznisa, emocijama koje su ključne u upravljanju financijama i još o puno toga. Čest izbor za početak razmišljanja o osobnim financijama. Pročitajte moju recenziju ovdje.
 • Your Money or Your Life – meni osobno najomiljenija knjiga iz osobnih financija. Osim što je autorica praktički začetnik FIRE pokreta (Financial Independence Retire Early), ova knjiga će Vas pomirit s Vašom financijskom prošlošću te Vam dat konkretne korake za unapređenje financijske situacije. Jako je dobra i za osvješćivanje odnosa vremena i novca u našim životima. Pročitajte moju recenziju ovdje.
 • Psychology of Money – knjiga koju po mom mišljenju vrijedi pročitat jednom godišnje, do kraja života. Puna je korisnih savjeta, primjera i priča iz osobnih financija i investiranja, a koji se tiču utjecaja ljudske psihologije. A to su više-manje sve situacije. Pročitajte moju recenziju ovdje.
 • The Millionaire Next Door – naučit ćete koja je razlika između stvarnog bogatstva i pukog projiciranja takve slike (jako popularno i u našem društvu). Vidjet ćete da svi bogataši imaju zajedničke karakteristike: žive ispod granica svojih mogućnosti i investiraju ostatak. Pritom žive u prosječnim kućama, voze prosječne automobile i izgledaju prosječno. Otvorit će Vam oči svaki sljedeći put kad vidite nabrijani BMW na ulici ili hrpu nakita i skupe robe na špici ili rivi.

Investiranje:

 • The Simple Path to Wealth – zašto su indeksni fondovi (koje kupujemo u obliku ETF-ova) pravi način investiranja za malog čovika. Objasnit će Vam jednostavnim jezikom zašto investiranje nije atomska fizika, već može bit vrlo vrlo jednostavno. U investiranju često vrijedi ona dobra stara: “manje je više”.
 • A Random Walk Down Wall Street – vjerojatno knjiga u kojoj su najbolje opisani postulati investiranja. Autor kreće od početaka investiranja, mjehura na burzi pa do analize zašto aktivno investiranje jednostavno ne funkcionira. Objašnjava i zašto je kretanje cijene pojedine dionice često random, koje su prednosti diversifikacije i pasivnog investiranja. Klasik koji čak i 50 godina nakon objave (u dopunjenom izdanju) nudi gotovo sve potrebno za početak samostalnog investiranja.
 • The Intelligent Asset Allocator – za one malo naprednije. Malo teži tekst za čitanje, ali prepun korisnih informacija i nadasve principa za konstrukciju portfelja. Naučit ćete u kakvom su odnosu dionice, obveznice i druge imovinske klase (tj. kakva je njihova korelacija i zašto je to bitno), kako sastavit portfelj prilagođen svojim potrebama, što je to rizik i kako ga minimizirat i još puno toga.

2. Materijali na hrvatskom jeziku

Materijala na hrvatskom jeziku koji su kvalitetni, a pristupačni masama nažalost nema puno. Neki blogovi i ostali materijali koje mogu toplo preporučit su:

 • MyTetka je jedini ozbiljni blog o osobnim financijama u Hrvatskoj (sebe ne ubrajam još u tu kategoriju). Tamo možete pronać dublji i profesionalniji uvid u brojne teme o kojima tu pišem, kao i mnoge druge teme o kojima (još) nisam pisao. Tople preporuke u svakom slučaju. Možete je lako pronaći i na svim većim društvenim mrežama pod nadimkom “Tetka”. Odnedavno radimo i zajedničke webinare (pratite društvene mreže za najave ili pogledajte snimke ovdje).
 • S Milunom do Milijuna je hvale vrijedan projekt svima dobro poznatog Tonija Miluna. Konkretno se bavi financijskim opismenjavanjem građana, primarno kroz video sadržaj, ali i aplikacije, kalkulatore, newsletter itd. Definitivno najkvalitetniji projekt takve vrste u Hrvatskoj. Toni i njegov tim nas iznova ugodno iznenađuju.
 • Još jedan koristan izvor je blog kompanije Finax koji nudi jako kvalitetne tekstove na temu osobnih financija i investiranja, neovisno o tome jeste li njihov klijent ili ne. Bacite oko i na njihov YouTube kanal na kojem možete pronaći desetke kvalitetnih webinara i podcasta s brojnim kvalitetnim gostima, ali i sa mnom 🙂
 • Subreddit r/financije je poprilično živa zajednica tisuća Hrvata koji raspravljaju o osobnih financijama, investiranju i srodnim temama. U pravilu sam aktivan tamo, sudjelujem u raspravama, odgovaram na pitanja i moderiram subreddit.

3. Strani blogovi/newsletteri

Stranih kvalitetnih blogova o osobnim financijama i investiranju ima mali milijun, ali meni omiljeni su:

 • Mr. Money Mustache je apsolutni kralj u FIRE svijetu. I sam kaže da je njegov blog zapravo lifestyle blog zamaskiran u blog o osobnim financijama. Pod lifestyle ne misli na pokazivanje novaca i golih dijelova tijela (s čime se taj pojam često asocira na društvenim mrežama), već načinima kako živit sretniji život sa više smisla i pozitivnim utjecajem na društvo i planet. Budući da je blog star 10-ak godina, broj blog postova premašuje 400. Da se ne biste izgubili u toj šumi, možete se pretplatit na newsletter serijal koji vam donosi samo najbolje postove ili pogledajte njegove klasike.
 • Of Dollars and Data je blog mladog stručnjaka sa osvrtom na aktualne teme, ali i bezvremenske teme iz svijeta investiranja. Autor ima odličnu kombinaciju vještina analize/vizualizacije podataka i jednostavnog jezika kojim to prenosi publici (storytelling). Najjednostavnije je pretplatit se na njegov newsletter da vam nove objave dolaze direktno u inbox.
 • Morning Brew newsletter je daleko najobuhvatniji newsletter iz svijeta financija i biznisa. Sadrži sve: od svakodnevnog kratkog pregleda tržišta preko zanimljivih članaka, intervjua i analize pa do linkanja na druge zanimljive materijale. Sve to uz notu dobrog humora, razne kvizove, zagonetke i križaljke. Vrlo korisno i zabavno.
 • Mad Fientist je još jedan odličan FIRE bloger koji piše na zanimljiv način, sa jako puno transparentnosti i uvida u njegov život. Njegova stranica sadrži i brojne korisne (besplatne) resurse koji nam omogućavaju jednostavno praćenje puta do financijske neovisnosti. Posebno se ističe graf kojim pratite svoju neto imovinu, troškove i prinos od investicija sve dok ovaj posljednji ne nadmaši troškove i ostvarite financijsku neovisnost.
 • Early Retirement Extreme je blog autora istoimene knjige koji je jedan od pionira FIRE pokreta. Njegove metode i taktike mogu bit (kako i samo ime kaže) pomalo ekstremne za veliki broj ljudi, ali se temelje na vrlo dobrim razlozima i imaju puno više smisla ako pomnije razmislite o njima.
 • Collaborative Fund čije članke piše Morgan Housel (autor knjige Psychology of Money). Izuzetno talentiran pisac čiji članci sadrže povijesne priče, suvremene komentare, pogled na financije sa psihološkog stajališta, teme van financija i još puno toga.
 • Banker on Wheels je relativno novi blog, ali vrlo brzo raste i već je prepun korisnih materijala. Pogotovo je poznat po dubinskim analizama pojedinih tema poput odabira ETF-ova, slaganja portfelja i slično. Prednost je i u tome šta je autor Britanac pa često prilagodi pisanje publici iz EU i UK.
 • JLCollinsNH (autor knjige Simple Path to Wealth). Jedan od legendarnih blogova. Pogotovo se to odnosi na njegov serijal članaka Stock Series u kojem poprilično dubinski (ali na zanimljiv način) objašnjava kako i zašto investirati u dionice kao imovinsku klasu.

4. Podcast/Youtube

Blogovi, podcasti i youtube su odlične platforme za učit o osobnim financijama i investiranju iz prve ruke (iako je nepisano pravilo da na YouTubeu, TikToku i sličnim platformama ima puno više prodavača magle). Pritom moramo sami donijet sud kome ćemo vjerovat, a kome ne. Idealni su za konzumaciju dok vozite, radite kućanske poslove, vježbate i slično. Vaše znanje će uz minimalno truda i utrošenog vremena ubrzo počet rast eksponencijalno (kao složena kamata). Neki od meni odličnih kanala čiji sadržaj konzumiram proteklih godina su:

 • Ben Felix i Rational Reminder su YouTube kanal i podcast jednog vrlo racionalnog Kanađanina. Odličan je u objašnjavanju kompleksnih tema iz svijeta investiranja kroz znanstvene radove na pristupačan način. Najbolje od svega je kako nakon detaljne analize gotovo uvijek dođe na isti zaključak: pasivni ETF-ovi su daleko najbolji izbor za malog čovika.
 • Plain Bagel je YouTube kanal u kojem možete dobit objašnjenje aktualnih trendova poput NFT-ova, slučaja Gamestop itd., ali isto tako i bezvremenskih principa investiranja te pojmova koji su korisni za znati. Sve to kroz jednostavan jezik i dozu humora.
 • Planet Money i Economist podcasti sa temama iz šire ekonomije, trenutnim trendovima, ponešto politike itd. Oboje su vrlo kredibilni i nepristrani izvori. Naravno, fokus treba više staviti na bezvremenske teme, a manje na tekuće vijesti.
 • Podcast Financial Independence Europe u kojem gostuju ljudi iz raznih zemalja s različitim profesijama, dobi i iskustvima, ali sa zajedničkim ciljem financijske neovisnosti. Tu je i pripadajući web s korisnim člancima na tu temu. Jedan od rijetkih odličnih izvora informacija za Europljane. Moje gostovanje na navedenom podcastu možete poslušat ovdje.

5. Ostalo

 • Najbolji financijski alati je kolekcija najkorisnijih aplikacija iz svijeta osobnih financija i investiranja. Saznajte kako iskoristiti današnju tehnologiju za lakše praćenje troškova, konverziju valuta, internacionalne transfere itd. Velikom većinom besplatno, uz bolju i bržu uslugu nego šta to nude klasične banke.
 • Ulaganja za malog čovika je moja analiza investicijskih brokera. Većinom se radi o jednostavnim i jeftinim (često besplatnim) načinima kako krenuti s investiranjem.
 • Dokumentarac The Ascent of Money (YouTube) koji u 6 dijelova objašnjava sam nastanak novca, dionica i obveznica kroz povijesne događaje na nimalo suhoparan način. Definitivno klasik koji vrijedi pogledati.
 • Dokumentarac Playing with Fire koji nam donosi priču američke obitelji srednje klase koja okreće svoj život za 180 stupnjeva u cilju ostvarivanja financijske neovisnosti. Na tom putovanju intervjuiraju i brojne druge ikone FIRE (Financial Independence Retire Early) pokreta poput Mr.Money Mustache-a, Vicki Robin i drugih. Film se nalazi na brojnim streaming platformama. Postoji i istoimena knjiga istog autora, koja se meni osobno svidjela više od filma.

To je to zasad, a listu ću s vremenom nadopunjavat. Ako imate svoje prijedloge slobodno ih šaljite.

Škrti Otočanin