Vrlo često dobivam pitanja poput: 

  • “Je li sad pravo vrijeme za početi investirati?”
  • “Je li možda bolje pričekati pad tržišta?”
  • “Postoji li dobro vrijeme u godini/mjesecu/tjednu za investiranje?”

Zanimljivo je da ovakva pitanja dobivam i kad su tržišta u rastu i kad su tržišta u padu. Čak i kad stagniraju. Ako bih mogao odgovoriti na ova pitanja jednom rečenicom, onda bi ona bila: Pravo vrijeme za početak investiranja je uvijek.

Još bolja je ona stara da je “idealno vrijeme bilo prije 10 godina, a da je drugo najbolje vrijeme danas”. Budući da nastojim biti racionalan i vođen podacima u svojim odlukama, objasnit ću zašto uvijek investiram, neovisno o kretanjima tržišta.

Samo. Nastavi. Kupovati.

Iako sam prakticirao kontinuirano investiranje od samih svog investicijskog puta, nitko nije bolje sažeo srž toga od Nick Maggiullija, autora knjige Just Keep Buying. Iz samog naslova knjige se može zaključiti koje strategije se dotični drži. 

Inače sam višegodišnji čitatelj njegovog bloga “Of Dollars and Data” čije postove ne propuštam.

Nedavno je pisao baš na temu investiranja kad su tržišta na vrhuncima, poput perioda u trenutku pisanja ovog blog posta (početak 2024.). Trenutno gotovo svi svjetski indexi, uključujući američki S&P500, ali i hrvatski CROBEX obaraju rekorde.

Budući da sam i sam nekoliko puta na blog spomenuo da nešto viši protekli prinosi određene investicije obično znače i nešto niže očekivane prinose od te točke nadalje, idemo vidjeti jesam li bio u pravu ili ne. Pogledajmo dobre stare povijesne podatke.

Kako se tržišta ponašaju na vrhuncima?

Budući da dionička tržišta rastu otprilike 3/4 vremenskih intervala, logično je da relativno često postižu i nove vrhunce. Primjera radi, i američka i globalna tržišta postižu nove vrhunce u prosjeku svaki treći mjesec (33%, odnosno 30%). Dakle, radi se o nečemu što je relativno česta pojava u investicijskom svijetu.

Nas kao investitore možda najviše zanima jesu li vrhunci dobro vrijeme za investiranje. Drugim riječima: kakve prinose imaju tržišta koja su trenutno na vrhuncima? Da vidimo kako se ponaša američko tržište:

Za one koji ne vole potrošiti par sekundi na čitanje grafova, pouka je sljedeća: ako investiramo na vrhuncima tržišta, budući kratkoročni i srednjoročni prinosi (1-5 godina) su viši nego kad investiramo u ostalim periodima. S druge strane, dugoročni prinosi (10 godina) su nešto niži.

Znači li to da sam bio u pravu? Ni da ni ne.

Viši kratkoročni i srednjoročni prinosi nakon nedavnih vrhunaca imaju smisla jer često tržišta pokazuju momentum, odnosno nastavljaju se kratkoročno kretati u istom smjeru u kojem su se nedavno kretala. To vrijedi i za rast i za pad tržišta.

S druge strane, ne postoji investicija koja na dugi rok daje izvanredno visoke prinose (preko 10-ak% godišnje) te je neminovan investicijski zakon tzv. reversion to the mean, odnosno povratak na prosječne vrijednosti, prije ili kasnije. Ovaj koncept se može primijeniti i kod kriptovaluta ili drugih špekulativnih investicija kad se priča o očekivanim prinosima.

Samo budalaši (u izostanku boljeg termina) mogu misliti da će recimo Bitcoin imati prinose u idućih 10 godina kakve je imao u proteklih 10. Razlog je jednostavan: vrijedio bi višestruko više od cijele globalne ekonomije.

Malo sam otišao u širinu, ali pouka iz prethodnog grafa koja je možda još bitnija jest: dionička tržišta gotovo uvijek imaju vrlo dobre dugoročne prinose. Čekanje na eventualne padove je u velikoj većini slučajeva gubitnička strategija.

Budući da je prethodan graf pokazivao podatke samo za američko tržište (indeks S&P500), legitimno je zapitati se što je s ostalim tržištima. Naposljetku, ja sam osobno fan globalnog investiranja.

Investiranje na vrhuncima (globalnih tržišta)

Idemo opet prvo s grafom pa onda objašnjenjem:

Već letimičnim pogledom vidimo da je zaključak vrlo sličan, uz nekoliko razlika:

  • Općenito su prinosi nešto niži na promatranom periodu za globalna tržišta
  • Srednji rok (5 godina) je u obrnutom odnosu u usporedbi s američkim tržištem

Dakle, ono najbitnije i dalje vrijedi: investiranje na vrhuncima tržišta na kratki rok daje više prinose nego investiranje na dulje rokove. S druge strane, investiranje na vrhuncima dugoročno daje nešto niže, ali i dalje vrlo atraktivne prinose.

Promatrani period od 53 godine (1970.-2023.) je značajan, ali naravno nije 100% garancija istog ponašanja tržišta i u budućnosti. Ne kažem da se tržišta neće slično ponašati u budućnosti (jer najvjerojatnije hoće), već da u svijetu investiranja uvijek sve treba uzeti u obzir sa zrnom soli (kao i u životu).

Što da radim s ovom informacijom?

O benefitima investiranja sam pisao već više puta. Neki od po meni najbitnijih su:

  • Većina građana ima većinu imovine u nekretninama i gotovini koja vapi za diverzifikacijom
  • Nadalje, većini su i prihodi i mirovine usko vezani uz matičnu državu
  • Inflacija je uvijek problem u osobnim financijama, a pogotovo u ovom post-covid periodu
  • Investiranjem “kupujemo” ono najbitnije: unutarnji mir, financijsku slobodu, fleksibilnost i neovisnost

Pritom je investiranje u ETF-ove najjednostavniji način diverzifikacije imovine i ostvarivanja solidnih dugoročnih prinosa. Za one koji žele samostalno investirati te imaju vremena, mogu na ovom blogu i brojnim drugim izvorima informacija naučiti kako da to rade samostalno.

Ne znaš odakle početi ili ne znaš što su ETF-ovi? Pročitaj blog postove “Kako konkretno započeti s investiranjem” i “Kompletan vodič kroz ETF-ove za početnike”, unutar kojih imaš brojne druge korisne linkove.

Za one koji nemaju vremena i/ili energije ili jednostavno žele maksimalno automatizirati proces investiranja, tu su robosavjetnici.

Škrti Otočanin