Ako pratite ovaj blog, onda znate da, osim klasičnih brokera, koristim i Finax – prvi robo-savjetnik za investiranje na hrvatskom tržištu. Vidi moju detaljniju recenziju: 1. dio i 2. dio). Tamo imam i transparentni račun, kojeg uvijek možete vidjet na linku: https://www.finax.eu/hr/toni

S obzirom na moje godine (31), toleranciju na rizik i dugi vremenski horizont (15 godina), preporučena strategija je bila 100% dionice i 0% obveznice. Postavio sam trajni nalog putem Revoluta (kojeg i inačem koristim za transfere) na iznos od 100 EUR mjesečno prije nekih 7 mjeseci. Pa da vidimo kako mi ide:

Napomena: naveden je prikaz stanja računa na dan 02/10/2021

Reklo bi se u narodu – so far so good. I laičko oko može primjetit da je račun u plusu. Jednostavan prinos iznosi 2.54%, a vremenski ponderirani prinos 8.96%. Koja je razlika? 

Jednostavan prinos je onaj koji nam je intuitivan i koji bi bio u slučaju jednostavne kamate. Npr. posudite nekome (koga očito baš ne volite) 100 kn i mora vam vratit 110 kn za neki vremenski rok (recimo idući tjedan). U tom slučaju jednostavan prinos je 10%. Isto kao šta bi bija 10% i da vam prijatelj vrati novce za 2, 5 ili 10 tjedana. Dakle, jednostavan prinos je apsolutan i ne ovisi o vremenskom roku.

Vremenski ponderirani prinos ovdje označava koliki prinos bismo imali da smo sav iznos koji imamo uložili na početku. S vremenom će ova dva broja biti sve bliža, kako iznos na računu bude sve veći u odnosu na mjesečne uplate. O svim vrstama računanja prinosa sam pisao ovdje.

Složena kamata i pravilo 72

Složena kamata nije intuitivna ljudskom mozgu niti se može lako izračunat na dugi vremenski rok bez kalkulatora, ali se može aproksimirat pravilom 72. Mali podsjetnik: 72/prinos(%) = broj godina potreban za udvostručavanje iznosa koji ste uložili. U ovom primjeru je prinos gotovo 9%, tako da 72/9 = 8 godina potrebnih da udvostručim početni ulog. Naravno, ovo je samo mali trik koji vrijedi za početne (jednokratne) uloge, ali u ovom konkretnom slučaju se radi o kontinuiranim mjesečnim uplatama. Svejedno, pravilo 72 nam daje malo intuitivniji uvid u složenu kamatu.

Ali dosta o prinosima i pravilu 72, vratimo se mi na Finax.

Ovo je graf posljednjih 7 mjeseci na kojem vidimo da je portfelj rastao manje više jednolično. Najveći efekt su napravile naravno nove uplate, kao što je i inače slučaj na samom početku ulaganja. Složena kamata je super, ali pravu snagu pokazuje tek nakon dužeg vremenskog razdoblja. Naravno da je rastu portfelja kumovala i jako dobra godina za dionička tržišta općenito (izuzev tržišta u nastajanju).

Što ovaj prinos zapravo znači?

Iskreno, i ne baš puno. Investicijski horizont je 15 godina, a proteklih 7 mjeseci je tek samo mali djelić toga. Bitno je znati osnovne investicijske postulate i investirati na dugi niz godina za vidit rezultate. Finax tu radi veliku većinu posla za vas s inicijalnim upitnikom kojim se u prvo redu određuje osobna tolerancija na rizik. Ona određuje strategiju, odnosno alokaciju portfelja (udio dionica i obveznica). O samom odabirom ETF-ova ću malo kasnije. Platforma je izuzezno jednostavna i na vama je samo da konzistentno uplaćujete na dugi rok. To se najjednostavnije riješi jednostavnim trajnim nalogom na Revolutu ili u banci koju koristite. Nakon toga nemate nikakvih briga.

Da sam u posljednjih 7 mjeseci imali i pad portfelja, to ne bi značilo apsolutno ništa za buduću strategiju. Ponavljam, ne gledamo rast portfelja na 7 mjeseci, godinu ili dvije. Zanimaju nas isključivo dugoročni rezultati. Niti sam ja (i svi ostali) koji investiraju od 2009. naovamo genijalci, nego je jednostavno tržište bilo vrlo povoljno za gotovo sve imovinske klase. Hoće li biti tako do kraja ove godine ili iduće godine, to nitko ne zna. Ali za 10-ak i više godina je poprilično sigurno da će tržište ići prema gore i to bi nam trebao biti jedini fokus.

Portfelj u Finaxu

Da vidimo malo detaljnije kakav portfelj je Finax sastavio za moju ciljanu alokaciju dionica i obveznica (100:0) i kakve su prinose imale njegove sastavnice u ovih 7 mjeseci:

Vidimo da su sve sastavnice osim tržišta u nastajanju imale više nego solidne prinose, a pogotovo velike tvrtke iz SAD-a. Vrijedi i primjetit da su trenutačne težine jako blizu ciljnim težinama i da se sa svakom novom uplatom zapravo vrši mini-rebalans. Rebalans znači kupovanje više onih sastavnica koje su imale nešto lošije prinose, a manje onih koje su imale bolje prinose. To je jedna od prednosti robo-savjetnika u odnosu na samostalno sastavljanje sličnog portfelja. U mom primjeru, od idućih uplata će malo veći dio ići prema tržištima u nastajanju, a malo manji prema velikim tvrtkama SAD-a. Kolokvijalno rečeno, kupujemo “na sniženju”.

Moram napomenut da sam vlasnik nekih od ovih ETF-ova i na svojim drugim brokerskim računa jer se vrlo jednostavno radi o odličnim proizvodima. Najviše tu mislim na maksimalnu geografsku i sektorsku diversifikaciju. Naime, svaki od ovih ETF-ova sadrži udjele stotina ili tisuća kompanija. Uz to, svi imaju vrlo niske troškove upravljanja te su izdani od strane reputabilnih kompanija. Što se tiče izbora ETF-ova i ukupne strategije, Finax je tu napravio odličan posao. Više o odabiru ETF-ova sam pisao ovdje.

Ostatak iskustva

Najveći “problem” ostatka iskustva s Finaxom je taj da je investiranje kroz Finax upravo onakvo kakvo i dugoročno investiranje treba biti – dosadno.

Ne mislim tu ništa loše, dapače. To je jedini način za malog investitora da dugoročno ima zadovoljavajuće prinose. Kažem da je ostatak iskustva dosadan jer jednostavno nisam imao nikakvih problema s platformom, šta je uostalom i cilj robo-savjetnika. Fokus je na maksimalnoj automatizaciji procesa koja je veliki dio razloga zašto te platforme mogu ponuditi višestruko manje naknade upravljanja nego klasični fondovi u bankama. Da ne spominjem i superiorniju investicijsku strategiju. A kad smo već kod naknada…

Nedostaci Finaxa

Prilikom prve recenzije Finaxa sam rekao, a sada ću ponovit: jedina mana investiranja u Finax je ta da možete proći jeftinije u smislu naknada ako samostalno investirate u ETF-ove. Pritom i discount i klasični brokeri imaju neke svoje prednosti i nedostatke, a o kojima sam pisao ovdje i ovdje. Ukratko, vaš izbor bi trebao ovisit o iznosima kojima raspolažete te količini vremena i energije koju ste spremni uložit u investiranje. Finax naplaćuje naknadu za vođenje od 1.2% godišnje. Prema neovisnim studijama, ta naknada u praksi ispadne otprilike za 0.5% niža, ponajviše zbog automatskog rebalansiranja portfelja. 

Ako usporedimo naknade Finaxa sa recimo investicijskim fondovima u bankama, naknade su otprilike duplo niže (1.2% u odnosu na 2-3% prosječno). Možda i najbitnije u ovoj priči je činjenica da nema skrivenih naknada. Dakle, nema naknada za uplatu/isplatu/uspješnost fonda itd. koju biste imali kod mnogih investicijskih fondova. Osim te naknade za vođenje računa, u Finaxu je jedina druga naknada ona za obradu plaćanja iznosa manjih od 1000 EUR. Srećom, ona se može izbjeći za cijelo vrijeme investiranja korištenjem čestih promocija koje ukidaju ovu naknadu. Investiranje je moguće započeti već sa 20 EUR, odnosno 150 kn mjesečno.

Finax je jednostavno rečeno namijenjen svima koji žele stavit svoje investicije na autopilot. Imat ćete pristup optimalnoj investicijskoj strategiji za najmanji utrošak osobnog vremena i energije. Za takvo nešto ne trebate gledati dalje.

Škrti Otočanin