Ako pratite ovaj blog, onda znate da, osim klasičnih brokera, koristim i Finax – prvi robo-savjetnik za investiranje na hrvatskom tržištu (vidi moju detaljniju recenziju: 1. dio i 2. dio). Tamo imam i transparentni račun, kojeg uvijek možete vidjet na linku: https://www.finax.eu/hr/toni

S obzirom na moje godine (tek/već 30, ovisi iz koje perspektive gledate), toleranciju na rizik i dugi vremenski horizont (postavljen na 15 godina), preporučena strategija je bila 100% dionice i 0% obveznice. Postavio sam trajni nalog putem Revoluta (kojeg i inačem koristim za investiranje i štošta drugo) na iznos od 100 EUR mjesečno prije nekih 7 mjeseci. Pa da vidimo kako mi ide:

Napomena: naveden je prikaz stanja računa na dan 02/10/2021

Reklo bi se u narodu – so far so good. I laičko oko može primjetit da je račun u plusu. Jednostavan prinos iznosi 2.54%, a vremenski ponderirani prinos 8.96%. Koja je razlika? 

Jednostavan prinos je onaj koji nam je intuitivan i koji bi bio u slučaju jednostavne kamate. Npr. posudite nekome (koga očito baš ne volite) 100 kn i mora Vam vratit 110 kn za neki vremenski rok (recimo idući tjedan). U tom slučaju jednostavan prinos je 10%. Isto kao šta bi bija 10% i da Vam prijatelj vrati novce za 2, 5 ili 10 tjedana. Dakle, jednostavan prinos je apsolutan i ne ovisi o vremenskom roku.

Vremenski ponderirani ovdje označava koliki prinos bismo imali da smo sav iznos koji imamo uložili na početku. S vremenom će ova dva broja biti sve bliža, kako iznos na računu bude sve veći u odnosu na mjesečne uplate.

Složena kamata nije intuitivna ljudskom mozgu niti se može lako izračunat na dugi vremenski rok bez za to namijenjenih kalkulatora, ali se može dobro procijenit pravilom 72 koje san već spominja na blogu. Mali podsjetnik: 72/prinos(%) = broj godina potreban za udvostručavanje iznosa koji ste uložili. U ovom primjeru je prinos gotovo 9%, tako da 72/9 = 8 godina potrebnih da udvostručim početni ulog. Naravno, ovo je samo mali trik koji vrijedi za početne (jednokratne) uloge, ali u ovom konkretnom slučaju se radi o kontinuiranim mjesečnim uplatama. Svejedno, pravilo 72 nam daje malo bolji (intuitivniji) uvid u složenu kamatu.

Ali dosta o prinosima i pravilu 72, vratimo se mi na Finax.

Ovo je graf posljednjih 7 mjeseci na kojem vidimo da je portfelj rastao manje više jednolično. Najveći efekt su napravile naravno nove uplate, kao što je i inače slučaj na samom početku ulaganja. Složena kamata je super, ali pravu snagu pokazuje tek nakon dužeg vremenskog razdoblja. Naravno da je rastu portfelja kumovala i jako dobra godina za dionička tržišta općenito (izuzev tržišta u nastajanju).

Šta ovaj prinos zapravo znači?

Iskreno, i ne baš puno. Investicijski horizont je 15 godina, a proteklih 7 mjeseci je tek samo mali djelić toga. Bitno je znati osnovne investicijske postulate, odredit strategiju, odabrat prave ETF-ove i držat se toga na dugi niz godina za vidit rezultate. Finax tu radi veliku većinu posla za Vas s inicijalnim upitnikom kojim se određuje strategija, samim odabirom ETF-ova (više o tome malo kasnije) i jednostavnošću platforme. Na Vama je samo: automatizacija i zadržavanje uplata na dugi rok. To se najbolje riješi jednostavnim trajnim nalogom na Revolutu ili koju već banku koristite.

Da smo u posljednjih 7 mjeseci imali i pad portfelja, to ne bi značilo apsolutno ništa za našu buduću strategiju. Ponavljam, ne gledamo rast portfelja na 7 mjeseci, godinu ili dvije. Zanimaju nas isključivo dugoročni rezultati. Niti sam ja (i svi ostali) koji investiraju od 2009. naovamo genijalci, nego je jednostavno tržište bilo vrlo povoljno za gotovo sve imovinske klase. Hoće li biti tako do kraja ove godine ili iduće godine, to nitko ne zna. Ali za 10-ak i više godina je poprilično sigurno da će tržište ići prema gore i to bi nam trebao biti jedini fokus.

Da vidimo malo detaljnije kakav portfelj je Finax sastavio za moju ciljanu alokaciju dionica i obveznica (100:0) i kakve su njegove sastavnice imale prinose u ovih 7 mjeseci:

Vidimo da su sve sastavnice osim tržišta u nastajanju imale više nego solidne prinose u tako kratom roku, a pogotovo velike tvrtke iz SAD-a. Vrijedi i primjetit da su trenutačne težine jako blizu ciljnim težinama i da se sa svakom novom mjesečnom uplatom zapravo vrši mini-rebalans: kupuju se više one sastavnice koje su imale nešto lošije prinose, a malo manje one koje su imale bolje prinose. To je jedna od prednosti robo-savjetnika, u odnosu na samostalno sastavljanje sličnog portfelja. U mom primjeru, od idućih uplata će malo veći dio ići prema tržištima u nastajanju, a malo manji prema velikim tvrtkama SAD-a, a to je upravo ono šta želimo.

Moram napomenut da sam vlasnik nekih od ovih ETF-ova i na svojim drugim brokerskim računa jer se vrlo jednostavno radi o odličnim proizvodima. Najviše tu mislim na maksimalnu geografsku i sektorsku diversifikaciju (svaki ETF sadrži udjele stotina ili tisuća kompanija), vrlo niske troškove upravljanja i respektabilne kompanije koje izdaju te ETF-ove. Šta ste tiče izbora ETF-ova i ukupne strategije, Finax je tu napravio odličan posao.

Ostatak iskustva

Najveći “problem” ostatka iskustva s Finaxom je taj da je investiranje kroz Finax upravo onakvo kakvo i dugoročno investiranje treba biti – dosadno 🙂

Ne mislim tu ništa loše, dapače. To je jedini način za malog investitora da dugoročno ima vrlo dobre prinose. Kažem da je ostatak iskustva dosadan jer jednostavno nisam imao nikakvih problema s platformom, šta je uostalom i cilj robo-savjetnika. Fokus je na maksimalnoj automatizaciji procesa koja je veliki dio razloga zašto te platforme mogu ponuditi višestruko manje naknade upravljanja nego klasični fondovi u bankama (a pritom i puno optimalniju strategiju investiranja). Kad smo već kod naknada…

Nedostaci Finaxa

Prilikom prve recenzije Finaxa sam rekao, a sad sa 7-mjesečnim iskustvom ću ponovit: jedina mana investiranja u Finax je ta da možete proći jeftinije u smislu naknada ako samostalno investirate u ETF-ove. Pritom i klasični i discount brokeri imaju neke svoje nedostatke, koje sam već spominjao. Ukratko, Vaš izbor bi trebao ovisit o iznosima kojima raspolažete te količini vremena i energije koju ste spremni uložit u investiranje. Finax naplaćuje 1.2% godišnje za vođenje računa, ali prema neovisnim studijama, ta naknada u praksi ispadne za oko 0.5% niža, ponajviše zbog automatskog rebalansiranja portfelja. 

Ako usporedimo naknade Finaxa sa recimo investicijskim fondovima u bankama, naknade su otprilike duplo niže (1.2% godišnje u odnosu na 2-3% prosjek kod investicijskih fondova) te ono najbitnije – nema skrivenih naknada. Dakle, nema naknada za uplatu/isplatu/uspješnost fonda itd. koju biste imali kod mnogih investicijskih fondova ili klasičnih brokera. Osim te naknade za vođenje računa, u Finaxu je jedina druga naknada ona za obradu plaćanja iznosa manjih od 1000 EUR, a ona se može zaobići za cijelo vrijeme trajanja investicije ako se registrirate na ovom promotivnom linku (promocija vrijedi do 20.10.2021.). Investiranje je moguće započeti već sa 20 EUR, odnosno 150 kn mjesečno.

Finax je jednostavno rečeno namijenjen svima koji žele stavit svoje investicije na autopilot, tj. imat pristup najoptimalnijoj investicijskoj strategiji za najmanji utrošak osobnog vremena i energije. Za takvo nešto ne trebate gledati dalje.

Ubrzo (srijeda, 13.10.2021. u 17:30h) ćemo imati i besplatan webinar na temu “Financijska sloboda – kako je postići i njen utjecaj na naš život” pa se slobodno registrirajte na linku, ako Vas zanima.

Disclaimer: Članak sadrži affiliate linkove

Škrti Otočanin