Šta je uopće geoarbitraža?

Ako pratite strane blogove iz svijeta osobnih financija ili ste čitali/slušali megapopularnog Tim Ferrisa, vrlo vjerojatno ste naletili na koncept geoarbitraže. Sama riječ se sastoji od 2 dijela:

  • Geo šta znači zemlja, tj. u ovom slučaju se misli na Vašu lokaciju
  • Arbitraža, šta znači iskorištavanje razlike u cijeni proizvoda ili usluge između 2 različita tržišta

Budući da i meni zvuči apstraktno nakon ovog pokušaja definicije, u praksi se najčešće misli o već opjevanoj strategiji zarađivanja na mjestima di su prihodi viši, a življenje, tj. potrošnja tog prihoda na mjestima di su životni troškovi manji. 

Geoarbitraža može ići u rasponu od preseljenja u susjedni kvart ili grad pa sve do preseljenja u drugu državu, ponekad i na kraju svita. Postoji mali milijun priča Amerikanaca ili Zapadnih Europljana na internetu koji zarađuju plaću u matičnoj državi, a troše je (najčešće) u tropskim državama jugoistočne Azije, Afrike ili Južne Amerike. Ove priče zvuče privlačno, ali isto tako su samo fantazija za većinu HR građana. Pozitivno je to šta se ne moramo preselit u drugu državu da iskoristimo prednosti geo-arbitraže.

Rad na daljinu

Svi znamo da je već odavno svit posta selo. Moderne tehnologije su omogućile brojnim strukama rad na daljinu, neovisno radilo se pritom o nekoliko kilometara ili suprotnim stranama svita. Naravno da su mnogi poslovi i dalje vezani uz lokaciju, ali trend je jasan – takvih će u budućnosti bit sve manje i manje. Danas je recimo sve veći trend radnika IT industrije u HR otvaranje paušalnog obrta (ili j.d.o.o.) te rad za kompanije iz EU ili SAD-a za puno više plaće nego su u HR, a sve dok se živi doma u mediteranskoj zemlji sa (relativno) niskim troškovima. Za još neke ideje o povećanju prihoda, bacite oko na ovaj blog post.

Selidba u druge gradove ili države

Puno češći primjeri geoarbitraže su selidba ljudi u velike gradove u kojima poslova ima puno više i koji se u pravilu bolje plaćaju te nude ugodniji život (čak i uz veće troškove). Ostali primjeri geoarbitraže kojima smo svjedoci pogotovo posljednjih godina su masovno iseljenje (većinom) mladih osoba trbuhom za kruhom, najviše u razvijene zemlje EU. 

Supruga i ja (dijelom) pripadamo toj skupini. Kažem dijelom jer ipak nismo išli trbuhom za kruhom, nego u cilju ostvarenja nekih životnih ciljeva i prihvaćanja novih izazova. Živimo gotovo 2 godine u Švedskoj te s financijske i poslovne strane vidimo brojne prednosti: prosječne neto plaće su u prosjeku 2.5 puta veće nego u HR, unatoč jednoj od najviših stopa poreza u EU. Usput rečeno, za te poreze dobijemo puno više nego u HR: kvalitetne javne usluge od zdravstva, školstva, infrastrukture itd. koje su mahom besplatne, a i u mirovinski sustav uplaćujemo višestruko više (o čemu san više pisa u prethodnom tekstu).

Istovremeno su životni troškovi neznatno viši nego u HR (barem za nas osobno), tako da je puno lakše imat veću stopu štednje i tako lakše ostvarit naše financijske ciljeve. U našem primjeru se nismo preselili u područje nižih životnih troškova, ali su istovremeno prihodi nemjerljivo veći te se može reć da smo i u našem slučaju napravili povoljnu geoarbitražu.

Naravno da preseljenje ne dolazi u obzir za puno ljudi. Brojni su tu razlozi, od obiteljske situacije pa do jednostavne naviknutosti na svoj vlastiti život i teškoći izlaska iz zone komfora (koliko god ona zaista bila komforna ili ne).

Kupovina na jeftinijim tržištima

Još jedan primjer geoarbitraže bi bila jednostavna kupovina proizvoda i usluga na mjestu na kojem su jeftinije od onog u kojem živite. Svi smo naručili neke (vjerojatno nepotrebne) sitnice na Aliexpressu i sličnim stranicama iz Kine, točili gorivo u BiH ili Austriji, kupovali 7 kg Čokolina za duge švedske zime itd. Ok, ovo zadnje sam možda samo ja, ali kužite poantu.

Neovisno o kojim se iznosima radilo, iskoristili smo razliku u cijeni nekog proizvoda ili usluge na dva tržišta i prošli smo povoljnije. Danas je puno toga olakšano u startu pomoću stranica poput nabava.net ili jeftinije.hr na kojima lako pronađete najjeftiniju opciju novog proizvoda ili dobri stari Njuškalo i Facebook Marketplace za rabljene stvari. Ne radi se o izmišljanju tople vode jer manje više to svi radimo na redovitoj bazi.

Zapošljavanje digitalnih asistenata

Ako imate svoj biznis koji barem malim dijelom ovisi o online svitu (a to je praktički svaki biznis danas), imate opciju zaposliti tzv. digitalne asistente koji će odraditi šta god Vam treba za djelić onoga šta biste morali platit u matičnoj državi. Od komunikacije e-mailom, preko vođenja društvenih mreža ili optimizacije web stranica pa sve do digitalnog marketinga – nema toga šta ne možete outsourcat digitalnom asistentu na drugom kraju svita i tako oslobodit svoje vrime (i novce) za bitnije stvari u poslu ili životu. Ova ideja je također popularizirana u knjizi Tim Ferrisa – 4 Hour Workweek (4-satni radni tjedan) koja mi je poslužila kao inspiracija za ovaj blog post. U njoj Ferris zagovara šta veću automatizaciju svog biznisa, prihoda i na kraju i života. Ako iti malo pratite ovaj blog, onda znate da sam i sam pobornik automatizacije osobnih financija (pogotovo investicija).

Iskorištavanje geoarbitraže u svoju korist

U kojoj god životnoj situaciji se nalazili, geoarbitraža je jedan od alata kojima možemo poboljšat ne samo osobne financije, nego i ostala 2 najbitnija životna resursa: vrijeme i energiju. Mislin da svako od nas može pronać nešto u ovom članku šta je primjenjivo na svoju osobnu situaciju i tako profitirat #dugoročno.

Škrti Otočanin