Nedavno je poprilično jako odjeknula vijest da je jedan od najvećih svjetskih brokera – Interactive Brokers (IB) ukinuo svoju mjesečnu naknadu za neaktivnost. Zašto je to toliko bitno i šta to znači za nas kao male investitore?

IB je oduvijek bio na dobrom glasu među EU investitorima zbog širokih mogućnosti koje platforma pruža. Investirat se može u gotovo sve od pojedinačnih dionica, obveznica, preko investicijskih fondova, valuta (Forex) pa sve do nama najdražih ETF-ova. Budući da propagiram investiranje gotovo isključivo u ETF-ove zbog svojih brojnih prednosti, koncentrirat ću se na taj dio priče. Pročitaj više o ETF-ovima ovdje.

Ako pak stvarno želimo maksimalno pojednostavnit i automatizirat svoje investiranje te pritom ne želimo trošit vrijeme na učenje o investicijama ili njihovo praćenje, optimalan izbor su robo-savjetnici (više o njima ovdje). Ovaj blog post se odnosi na one koji žele samostalno investirati, poglavito u ETF-ove.

Trenutne brokerske opcije u RH

Dosad su nam opcije bile sljedeće: ili discount broker koji imaju niže naknade i jednostavniji su za korištenje ili klasičan broker koji nudi više mogućnosti i bolju korisničku podršku, uz nešto više naknade i manje jednostavno korištenje.

Čest izbor za klasične broker u RH su Interactive Brokers i OptimTrader. Pritom je IB donedavno bio neisplativ malim investitorima jer je do 100 000 USD vrijednosti portfelja naplaćivao naknadu za neaktivnost u iznosu od 10$ mjesečno (minus transakcijski troškovi). To bi u praksi značilo minimalno 120$ godišnjeg troška, makar ne napravili nijednu transakciju. Ne moramo biti vrsni matematičari da vidimo da je to čak 12% ako imamo portfelj veličine 1000 USD . Čak i kod portfelja veličine 5 000 ili 10 000 USD, to su godišnje naknade od 2.4%, odnosno 1.2%. I dalje je to puno previše za dugoročnog pasivnog investitora.

S druge strane imamo Optimtrader koji koristi IB-ov sustav i ima uvjetovan minimalni depozit od 2000 EUR (prije je bio 5000 EUR) te nema mjesečne naknade za neaktivnost. Doduše, imaju godišnju naknadu za neaktivnost u iznosu od 0-50 EUR, ovisno o broju transakcija.

Same transakcijske naknade su najčešće 5-8 EUR po transakciji naviše, ako kupujete ETF-ove na europskim burzama. Isto tako imaju i naknadu za povlačenje sredstava s računa od 1 EUR za SEPA plaćanja , odnosno 8 EUR za wire transfer. Postoji i povoljniji razred naknada ako poprilično trgujete, ali to ne bi svakako preporučio. Općenito je cijeli sustav naknada dosta kompleksan, a detalje možete vidjeti ovdje.

S tehničke strane, IB i Optimtrader su istovjetni jer Optimtrader koristi IB-ov sustav za trgovanje, koji doduše izgleda kao terminal za trgovanje iz Hollywoodskih filmova o Wall Streetu. Na prvi pogled je zastrašujuć, ali čitatelje mog bloga vjerujem zanima samo mali dio njegovih mogućnosti. Dovoljno je znati kako uplatit novce, eventualno napravit konverziju, pronaći željeni ETF i izvršiti kupnju. Napravit ću jedan mini-vodič u budućnosti na tu temu.

Ono šta se sad dramatično promijenilo je činjenica da je ukidanjem mjesečne naknade IB postao znatno povoljniji. Da se ne izgubite u silnim brojevima, naknadama i opcijama, donja tablica pokazuje usporedbu glavnih značajki oba brokera: 

Sigurnost

Bitna napomena je da su brokeri općenito iznimno dobro regulirani u EU. Konkretnije, naši se udjeli u ETF-ovima čuvaju na računima koji su odvojeni od brokerske kuće. To u praksi znači da, čak i u slučaju bankrota brokera, naše su investicije na sigurnom. Tada se udjeli jednostavno prebace na drugog brokera i to je to. Što se tiče gotovine na brokerskim računima, ne preporučujem da držite iznose više od navedenih u tablici. Namjena brokera ionako nije držanje gotovine, već investiranje. Ako već imate “probleme” u vidu stotina tisuća Eura u kešu, rađe ih rasporedite na više banaka. Blago onima s takvim problemima…

Oba navedena brokera imaju i licencu HANFA-e za poslovanje u RH, šta je preduvjet za poslovanje na hrvatskom tržištu. Interactive Brokers je platforma koja se inače može koristit u preko 200 zemalja i teritorija svijeta te je jedan od najvećih svjetskih brokera, a ujedno je i izlistan na američkoj Nasdaq burzi. Postoji preko 40 godina.

Optimtrader je njemačka firma koja postoji od 2002. i koristi sustav (platformu) Interactive Brokersa. Budući da je usluga gotovo identična, a naknade Optimtradera su više, jedina prednost Optimtradera u odnosu na IB je korisnička podrška na hrvatskom jeziku.

Presuda

Osobno mi je Optimtrader bio prvi broker kojeg sam koristio i zadovoljan sam uslugom, a pogotovo korisničkom podrškom (toliko sam inteligentan da sam više puta zaboravio lozinku računa). Rekavši to, u budućnosti ću sigurno više koristiti IB zbog nižih naknada. Optimtraderova naknada za neaktivnost jednostavno više nije konkurentna kada i IB, a pogotovo discount brokeri ili robo-savjetnici tu naknadu više nemaju. Ako tu naknadu ukinu u budućnosti će opet postati nešto privlačniji izbor.

Nisam imao iskustva sa korisničkom podrškom IB, ali vidim da postoje žalbe na račun korisničke podrške (teško ih je dobit, spori su u rješavanju problema itd.).

Unatoč tome, ako ste pasivni investitor, zaista vam nije bitno i hitno da vratite zaboravljenu lozinku u roku 1 ili 5 dana, ili koji god drugi problem imali. Naknade su s druge strane jedan od ključnih elemenata u investiranju, pogotovo ako investirate relativno male iznose.

Za iznose od nekoliko stotina Eura i niže, u slučaju Optimtradera naknade vam u startu pojedu značajan dio investicije. Možda se nekoliko Eura ne čini velikim iznosima, ali ne treba zaboravit na efekt složene kamate. Na dugi vremenski rok tu se može radit o tisućama Eura ili više. Moj osobni sud je da je IB (ako upravo započinjete s investiranjem) definitivno isplativija opcija od Optimtradera.

Ako ste već na Optimtraderu i zadovoljni ste s uslugom, a možete probaviti više naknade, on je također dobar izbor

Najbolji izbor za manje iznose

U slučaju da ste u stanju izdvajati manje iznose, najisplativija opcija su tzv. discount brokeri u slučaju samostalnog investiranja (poput Trading212), odnosno robo-savjetnici u slučaju da želite maksimalno pojednostavnit cijeli proces.

Nedostatak discount brokera su skrivene naknade, koje se doduše daju izbjeći pametnim pristupom.

Ukratko, discount brokeri u pravilu ne uzimaju transakcijske ili naknade za neaktivnost, ali zarađuju kod razlike kupovne i prodajne cijene (bid-ask spread), konverzije valuta, payment for order flow (broker plaća drugoj instituciji za izvršenje transakcije šta može rezultirat nepovoljnijom cijenom za nas) te samim poticanjem da više trgujemo nego šta to zaista želite ili da trgujemo rizičnim investicijama poput CFD-ova ili kriptovaluta. Za dublji uvid u ovu temu i odabir discount brokera pročitajte ovaj blog post.

S druge strane, problem sa robo-savjetnicima su naknade za vođenje portfelja. U slučaju recimo kompanije Finax, tu se radi o ukupno 1.2% što također nije malo, ali se velikim dijelom kompenzira kroz investicijsku strategiju i automatsko rebalansiranje. Prednosti su maksimalna automatizacija, izrazito jednostavna platforma te korisnička podrška na hrvatskom jeziku. Također ne morate gubit doslovno ni sekundu svog vremena na investiranje, jednom kad postavite strategiju i trajni nalog za uplate. Također postoje najave iz kompanije da će se naknada za vođenje portfelja smanjivat kako kompanija bude rasla u smislu broja klijenata, odnosno imovine pod upravljanjem. Više o robosavjetnicima sam pisao ovdje, a o Finaxu ovdje i ovdje.

Kako da sad izaberem između svih ovih opcija?

Naravno da ne postoji idealno rješenje za sve te da je svačija osobna situacija drugačija. 

Puno je tu prednosti i nedostataka, ali mislin da je još gora opcija tzv. paralysis by analysis, tj. predugo analiziranje brokera, umjesto da se započne s investiranjem šta prije, pa makar i manjim iznosima. Često brokeri nude i demo račun na kojem možete investirati virtualnim novcima te upoznati platformu i sam proces investiranja.

Kojeg god brokera odabrali i kojim putem krenuli, lako možete za koju godinu otvoriti brokerski račun na drugoj platformi i/ili prebaciti udjele sa starog brokera na novi (ovisno o mogućnostima platforme).

Sljedeća grafika daje kratku usporedu 3 osnovne vrste brokera:

Da sumiramo sve: Ako želite svoje investicije stavit na autopilot, robo-savjetnici su optimalan izbor. Ako želite sami upravljat svojim investicijama, u slučaju manjih iznosa optimalan izbor su discount brokeri, a u slučaju većih iznosa optimalan izbor su klasični brokeri. Uzmite još u obzir i jednostavnost korištenja te važnost korisničke podrške i napravite odluku. Vrijeme nikoga ne čeka, a složena kamata pogotovo.

Škrti Otočanin