Nedavno je poprilično jako odjeknula vijest da je jedan od najvećih svjetskih brokera – Interactive Brokers (IB) ukinuo svoju poznatu naknadu za neaktivnost. Zašto je to toliko bitno i šta to znači za Vas osobno?

IB je oduvijek bio na dobrom glasu među EU investitorima zbog ogromnih mogućnosti koje platforma pruža. Investirat se može u gotovo sve od pojedinačnih dionica, obveznica, preko investicijskih fondova, valuta (Forex) pa sve do nama najdražih ETF-ova. Budući da propagiram investiranje gotovo isključivo u ETF-ove (ili minimalno 90% portfelja, sa najviše ostalih 10% za “eksperimentiranje”), koncentrirat ću se na taj dio priče.

Ako stvarno želimo maksimalno pojednostavnit i automatizirat svoje investiranje te pritom ne želimo trošit vrijeme na učenje o investicijama ili njihovo praćenje, najbolji izbor su robo-savjetnici (više o njima ovdje). Ovaj članak se odnosi na one koji žele samostalno investirat, poglavito u ETF-ove.

Trenutne brokerske opcije u RH

Dosad su nam opcije bile sljedeće: ili nekakav discount broker ako smo počinjali s malim iznosima (najpoznatiji koji su dostupni u HR su Trading212 i eToro koje san obradija u ovom tekstu) ili “klasični broker” koji nudi puno više mogućnosti, sigurnosti i bolju korisničku podršku. 

To su u praksi bili Interactive Brokers i OptimTrader, uz tu razliku da je IB bio neisplativ malim ulagačima jer je sve do 100 000 USD vrijednosti portfelja naplaćivao naknadu za neaktivnost u iznosu od 10 USD mjesečno (minus transakcijski troškovi). To bi u praksi značilo minimalno 120 USD godišnjeg troška, makar ne napravili nijednu transakciju. Ne moramo bit vrsni matematičari da vidimo da je to čak 12% ako imamo portfelj veličine 1000 USD . Čak i kod portfelja veličine 5 000 ili 10 000 USD, to su godišnje naknade od 2.4%, odnosno 1.2%. I dalje je to puno previše.

S druge strane imamo Optimtrader koji koristi IB-ov sustav i ima uvjetovan minimalni depozit od 5000 EUR/USD te nema mjesečne naknade za neaktivnost (doduše, imaju godišnju naknadu za neaktivnost u iznosu od 30 EUR+PDV koja se isto tako umanjuje s brojem transakcija). Postoji i povoljniji razred naknada ako imate portfelj veći od 10 000 EUR/USD i više u kojem godišnje naknade ostaju iste, ali transakcijske naknade padaju sa nekih 10 USD na 7 USD za recimo kupovinu ETF-ova. To je za pasivnog investitora bila nešto povoljnija opcija i zato sam (uz odličnu korisničku podršku na hrvatskom jeziku) zagovarao Optimtrader ako želite samostalno investirat i imate barem 5000 EUR/USD za tu namjenu.

S tehničke strane, IB i Optimtrader su istovjetni jer Optimtrader koristi IB-ov sustav za trgovanje, koji doduše izgleda kao terminal za trgovanje iz Hollywoodskih filmova o Wall Streetu. Na prvi pogled je zastrašujuć, ali čitatelje mog bloga vjerujem zanima samo mali dio njegovih mogućnosti. Dovoljno je znati kako uplatit novce, eventualno napravit konverziju, pronać željeni ETF i izvršit kupnju. Napravit ću jedan mini-vodič u budućnosti na tu temu.

Ono šta se sad dramatično promijenilo je činjenica da je ukidanjem mjesečne naknade IB postao znatno povoljniji. Da se ne izgubite u silnim brojevima, naknadama i opcijama, donja tablica pokazuje usporedbu glavnih značajki oba brokera: 

Presuda

S obzirom da se radi o identičnim platformama, glavne stavke na koje treba obratit pozornost su naknade i korisnička podrška. Nemam (zasad) osobnog iskustva direktno sa IB, ali vidim da postoje žalbe na račun korisničke podrške (teško ih je dobit, spori su u rješavanju problema itd.). S Optimtraderom imam višegodišnjeg iskustva i za korisničku podršku imam samo riječi hvale. Sve probleme i upite su riješili vrlo brzo.

Unatoč tome, ako ste pasivni investitor, zaista Vam nije bitno i hitno da vratite zaboravljenu lozinku u roku 1 ili 5 dana, ili koji god drugi problem imali. Naknade su s druge strane jedan od ključnih elemenata u investiranju, pogotovo ako investirate relativno male iznose.

U slučaju da se radi o iznosima manjima od nekih 100 EUR mjesečno, čak i da pričekate 3-4 mjeseca da skupite 300-400 EUR, u slučaju Optimtradera naknade Vam u startu pojedu oko 2% investicije, a u slučaju IB oko 1%. To je i dalje previše za samostalnog investitora. U praksi to znači da “počinjete u minusu” 1-2% s Vašom investicijom, neovisno o tome šta tržište napravi. Možda se čini malo, ali ako očekujete 7-8% prinosa na dugi vremenski rok, naknade će Vam pojest oko 15-25% Vaših prinosa. Na dugi vremenski rok tu se može radit o tisućama Eura (i još puno više od toga). Moj osobni sud je da je IB (ako upravo započinjete s investiranjem) svakako isplativija opcija od Optimtradera.

Ako ste već na Optimtraderu i zadovoljni ste, nema velike žurbe za promjenom brokera. Pogotovo jer najavljuju novi cjenik (sa sniženim naknadama) pa ćemo vidit šta će od toga bit. Sama migracija sa platforme na platformu bi trebala bit jednostavna, budući da se koristi identičan sustav. Prema Optimtraderovom službenom cjeniku, transfer vrijednosnica se naplaćuje 25 EUR+PDV. 

Najbolji izbor za malog investitora (manje od 100 EUR/mjesečno)

U slučaju da ste u stanju izdvajati manje iznose (šta vjerujem da vrijedi za veliki dio mojih čitatelja), najisplativija opcija su tzv. discount brokeri u slučaju samostalnog investiranja (poput Trading212 koji su nedavno ponovno otvorili registracije), odnosno robo-savjetnici u slučaju da želite maksimalno pojednostavnit cijeli proces (poput Finax-a).

Problem sa discount brokerima su skrivene naknade koje plaćate na ovaj ili onaj način.

Ukratko, discount brokeri u pravilu ne uzimaju transakcijske ili naknade za neaktivnost, ali zarađuju kod razlike kupovne i prodajne cijene (bid-ask spread), konverzije valuta, payment for order flow (broker plaća drugoj instituciji za izvršenje transakcije šta može rezultirat nepovoljnijom cijenom za Vas) te samim poticanjem da više trgujete nego šta to zaista želite.

Pogledajte detaljnije na videu:

S druge strane, problem sa robo-savjetnicima su njihove naknade za vođenje portfelja. U slučaju recimo kompanije Finax, tu se radi o ukupno 1.2% što također nije malo, ali se velikim dijelom kompenzira kroz odličnu ulagačku strategiju koja bi Vama osobno bila vrlo kompleksna (i skupa) za egzekuciju. Prednost je maksimalna automatizacija, izrazito jednostavna platforma na hrvatskom jeziku, odlična korisnička podrška i činjenica da ne morate gubit doslovno ni sekundu na svoje investicije, jednom kad postavite strategiju i trajni nalog za uplate. Također postoje najave iz kompanije da će se naknada za vođenje portfelja smanjivat kako kompanija bude rasla u smislu broja klijenata, odnosno imovine pod upravljanjem.

Šta onda da izaberem između svega ovog?

Naravno da ne postoji idealno rješenje za sve te da je svačija osobna situacija drugačija. 

Puno je tu prednosti i nedostataka, ali mislin da je još gora opcija tzv. paralysis by analysis, tj. U ovom slučaju predugo analiziranje brokera, umjesto da se započne s investiranjem šta prije, pa makar i manjim iznosima. Kojeg god brokera odabrali i kojim putem krenuli, kako će rast Vaše znanje (te se otvarat nove mogućnosti), moći ćete lako prelazit na druge brokere (ili ih imat više), malo aktivnije se bavit Vašim investicijama itd.

Da sumiramo sve: Ako želite svoje investicije stavit na autopilot da rastu same od sebe, robo-savjetnici su najbolji izbor. Ako želite sami upravljat svojim investicijama, u slučaju manjih iznosa najbolji izbor su i dalje discount brokeri poput Trading212, a u slučaju većih iznosa najbolji je izbor Interactive Brokers ili eventualno Optimtrader, ako Vam je bitna podrška na hrvatskom jeziku.

I ne zaboravite, bolje je živit 100 godina ka milijunaš, nego 7 dana u bijedi

Škrti Otočanin