Ovaj blog post je posljednje ažuriran u veljači 2024.

Na ljeto 2021. godine je poprilično odjeknula vijest da je jedan od najvećih svjetskih brokera – Interactive Brokers (IB) ukinuo svoju mjesečnu naknadu za neaktivnost. Zašto je to toliko bitno i što to znači za nas kao male investitore?

IB je oduvijek bio na dobrom glasu među EU investitorima zbog širokih mogućnosti koje platforma pruža. Investirat se može u gotovo sve od pojedinačnih dionica, obveznica, preko investicijskih fondova, valuta (forex) pa sve do meni najdražih ETF-ova. Budući da propagiram investiranje gotovo isključivo u ETF-ove zbog svojih brojnih prednosti, koncentrirat ću se na taj dio priče.

Ako pak stvarno želimo maksimalno pojednostavnit i automatizirat svoje investiranje te pritom ne želimo trošit vrijeme na učenje o investicijama ili njihovo praćenje, optimalan izbor su robosavjetnici. Ovaj blog post se odnosi na one koji žele samostalno investirati, poglavito u ETF-ove.

Trenutne brokerske opcije u RH

Brokeri za samostalno investiranje se mogu podijeliti u dvije kategorije: discount ili klasični brokeri. Discount brokeri u pravilu imaju niže naknade i jednostavniji su za korištenje. Klasični brokeri u pravilu nude više mogućnosti i bolju korisničku podršku, uz nešto više naknade i manje jednostavno korištenje.

Čest izbor za klasične broker u RH su Interactive Brokers i OptimTrader. Pritom je IB donedavno bio neisplativ malim investitorima jer je do 100 000 USD vrijednosti portfelja naplaćivao naknadu za neaktivnost u iznosu od 10$ mjesečno (minus transakcijski troškovi). To bi u praksi značilo minimalno 120$ godišnjeg troška, makar ne napravili nijednu transakciju. Ne moramo biti vrsni matematičari da vidimo da je to čak 12% ako imamo portfelj veličine 1000$ . Čak i kod portfelja veličine 5 000 ili 10 000$, to su godišnje naknade od 2.4%, odnosno 1.2%. I dalje je to puno previše za dugoročnog pasivnog investitora.

S druge strane imamo Optimtrader koji koristi IB-ov sustav i ima uvjetovan minimalni depozit od 2000 EUR (prije je bio 5000 EUR) te nema mjesečne naknade za neaktivnost. Doduše, imaju godišnju naknadu za neaktivnost u iznosu od 0 do 50 EUR, ovisno o broju transakcija.

Transakcijske naknade Optimtradera su najčešće 5-8 EUR po transakciji naviše, ako kupujete ETF-ove na europskim burzama. Isto tako imaju i naknadu za povlačenje sredstava s računa od 1 EUR za SEPA plaćanja , odnosno 8 EUR za wire transfer. Postoji i povoljniji razred naknada ako poprilično trgujete, ali vjerujem da je taj dio više za profesionalce. Općenito je cijeli sustav naknada relativno kompleksan, a detalje možete vidjeti ovdje.

S tehničke strane, IB i Optimtrader su istovjetni jer Optimtrader koristi IB-ov sustav za trgovanje, koji doduše izgleda kao terminal za trgovanje iz Hollywoodskih filmova o Wall Streetu. Na prvi pogled je zastrašujuć, ali čitatelje mog bloga vjerujem zanima samo mali dio njegovih mogućnosti. Dovoljno je znati kako uplatiti sredstva, pronaći željeni ETF i izvršiti kupnju.

Ono što se dramatično promijenilo posljednjih godina je činjenica da je ukidanjem mjesečne naknade IB postao znatno povoljniji. Da se ne izgubite u silnim brojevima, naknadama i opcijama, donja tablica pokazuje usporedbu glavnih značajki oba brokera: 

Sigurnost

Bitna napomena je da su brokeri općenito iznimno striktno regulirani u EU. Konkretnije, naši se udjeli u ETF-ovima čuvaju na računima koji su odvojeni od brokerske kuće. To u praksi znači da, čak i u slučaju bankrota brokera, naše su investicije na sigurnom. U tom slučaju bi se udjeli jednostavno prebacili na drugog brokera i to je to. Što se tiče gotovine na brokerskim računima, ne preporučujem da držite iznose više od navedenih u tablici. Namjena brokera ionako nije držanje gotovine, već investiranje. Ako već imate “probleme” u vidu stotina tisuća Eura u kešu, rađe ih rasporedite na više banaka. Blago onima s takvim problemima…

Oba navedena brokera imaju i licencu HANFA-e za poslovanje u RH, što je preduvjet za poslovanje na hrvatskom tržištu. Interactive Brokers je platforma koja se inače može koristiti u preko 200 zemalja i teritorija svijeta te je jedan od najvećih svjetskih brokera. Ujedno je njegova dionica izlistana na američkoj NASDAQ burzi te je kompanija osnovana davne 1978.

Optimtrader je njemačka kompanija koja postoji od 2002. i koristi sustav (platformu) Interactive Brokersa. Budući da je usluga gotovo identična, a naknade Optimtradera su više, jedina značajna prednost Optimtradera u odnosu na IB je korisnička podrška na hrvatskom jeziku.

Presuda

Osobno mi je Optimtrader bio prvi broker kojeg sam koristio i zadovoljan sam uslugom, a pogotovo korisničkom podrškom. Pogotovo jer sam toliko inteligentan da sam više puta zaboravio lozinku računa. S tim na umu, u budućnosti ću sigurno više koristiti IB zbog nižih naknada. Optimtraderova naknada za neaktivnost jednostavno više nije konkurentna kada i IB, a pogotovo discount brokeri ili robosavjetnici tu naknadu više nemaju. Transakcijske naknade su također veliki faktor. Ja osobno ne bih radio transakcije manje od 1000 EUR ako moram platiti ~5-8 EUR (0.5-0.8%) za to.

Nisam imao puno iskustva zasad sa korisničkom podrškom IB, ali vidim da postoje žalbe na račun korisničke podrške. Neki korisnici prijavljuju da ih je teško dobiti, spori su u rješavanju problema itd. One probleme, odnosno upite koje sam imao nisu bili hitni i riješili su se u nekoliko dana.

Dakle, ako ste pasivni investitor te vam zaista nije bitno i hitno da riješite potencijalne probleme u roku keks, prednost u korisničkoj podršci možda i nije najbitniji faktor. Naknade su s druge strane jedan od ključnih elemenata u investiranju, a pogotovo ako investirate relativno male iznose.

Možda se nekoliko Eura ne čini velikim iznosom, ali ne treba zaboraviti i na oportunitetni trošak, odnosno efekt složene kamate. Na dugi vremenski rok ušteđenih nekoliko eura od svake transakcije te par desetaka Eura naknade za neaktivnost može narasti doslovno na tisuće Eura. Moj osobni sud je da je IB (ako upravo započinjete s investiranjem) definitivno isplativija opcija od Optimtradera u kategoriji klasičnih brokera.

Ako ste već na Optimtraderu i zadovoljni ste s uslugom, a možete probaviti više naknade, nemam ništa protiv toga. Imajte na umu da je moguće i prebacivanje udjela između ova dva brokera ako za to bude potrebe u budućnosti.

Najbolji izbor za nešto niže iznose

U slučaju da ste u stanju izdvajati nešto nižee iznose, najisplativija opcija su tzv. discount brokeri u slučaju samostalnog investiranja (poput Trading212), odnosno robosavjetnici u slučaju da želite maksimalno pojednostavnit cijeli proces.

Najveći nedostatak discount brokera su skrivene naknade, koje se doduše daju izbjeći pametnim pristupom.

Ukratko, discount brokeri u pravilu ne uzimaju transakcijske ili naknade za neaktivnost, ali zarađuju kod razlike kupovne i prodajne cijene (bid-ask spread), payment for order flow (broker plaća drugoj instituciji za izvršenje transakcije šta može rezultirat nepovoljnijom cijenom za nas) te samim poticanjem da više trgujemo nego što to zaista želimo. Za dublji uvid u ovu temu i odabir discount brokera pročitaj ovaj blog post.

S druge strane, problem s robosavjetnicima su naknade za vođenje portfelja. U slučaju recimo kompanije Finax, tu se radi o ukupno 1.2% što također nije malo, ali se djelomično kompenzira kroz investicijsku strategiju i automatsko rebalansiranje. Prednosti su maksimalna automatizacija, izrazito jednostavna platforma te korisnička podrška na hrvatskom jeziku. Također ne morate gubit doslovno ni sekundu svog vremena na investiranje (jednom kad postavite strategiju i trajni nalog za uplate). Također postoje najave iz kompanije da će se naknada za vođenje portfelja smanjivati kako kompanija bude rasla u smislu broja klijenata, odnosno imovine pod upravljanjem. Više o robosavjetnicima sam pisao ovdje, a o Finaxu ovdje i ovdje.

Kako da sad izaberem između svih ovih opcija?

Naravno da ne postoji idealno rješenje za sve te da je svačija osobna situacija drugačija. 

Puno je tu prednosti i nedostataka, ali mislim da je još gora opcija tzv. paralysis by analysis, tj. predugo analiziranje brokera, umjesto da se započne s investiranjem nešto ranije, pa makar i s manjim iznosima. Često brokeri nude i demo račun na kojem možete investirati virtualnim novcima te upoznati platformu i sam proces investiranja.

Kojeg god brokera odabrali i kojim putem krenuli, lako možete za koju godinu otvoriti brokerski račun na drugoj platformi i/ili prebaciti udjele sa starog brokera na novi (ovisno o mogućnostima platforme).

Sljedeća grafika daje kratku usporedu 3 osnovne vrste brokera:

Da sumiramo sve: ako želite svoje investicije stavit na autopilot, robo-savjetnici su optimalan izbor, ali uz pripadajuće naknade. Ako želite proći jeftinije i sami upravljati svojim investicijama, u slučaju nižih iznosa optimalan izbor su discount brokeri, a u slučaju viših iznosa optimalan izbor su klasični brokeri. Uzmite još u obzir i jednostavnost korištenja te važnost korisničke podrške i napravite odluku. Vrijeme nikoga ne čeka, a složena kamata pogotovo.

Škrti Otočanin