U sklopu osvrta na dostupne robo-savjetnike (o čijim osnovama možete pročitat u prošlom članku), napisat ću danas dvi-tri riči o prvom robo-savjetniku koji nudi uslugu na hrvatskom jeziku – Finax. Neovisno odlučite li počet investirat putem Finaxa ili ne, moram spomenit njihov odličan blog na kojem možete pronać korisne članke iz svijeta osobnih financija općenito.

Šta je uopće Finax?

Da samo ukratko ponovim iz prošlog članka, radi se o slovačkoj kompaniji koja nudi svoje usluge i u Češkoj, Poljskoj, Mađarskoj i Hrvatskoj te koja se širi i na druga tržišta. Glavne karakteristike su potpuno automatizirano upravljanje investicijama, platforma i korisnička podrška na hrvatskom jeziku te izrazita jednostavnost cijelog procesa, od otvaranja računa pa do uplata, a za sve ostalo se Finaxova platforma brine sama.

Ova platforma je idealna za sve one koji bi htjeli ulagat iz naslonjača, tj. uz minimalan trud imat vrlo dobre prinose (osjetno više od npr. investicijskih fondova koje vam nude banke, raznih životnih osiguranja, a o štednjama i oročenjima u banci da i ne pričan).

Nakon otvaranja računa i korištenja platforme, imam gotovo sve riječi hvale za platformu, ali naravno da ne postoji ništa savršeno na ovom svitu pa ću pokušat na objektivan način prikazat glavne informacije o Finaxu te sve prednosti i nedostatke ove platforme.

Kome je namijenjen Finax?

Možda je klišej to napisat, ali Finax nema ciljanu publiku. Nakon šta se informirate o platformi putem ovih članaka, mislim da ćete moć mirne duše Finax preporučit svim prijateljima ili članovima obitelji koji žele (#dugoročno) ne samo štedit, već i investirat za svoje ciljeve. Jedna od najvećih prednosti platforme je šta omogućuje početak investiranja sa malim iznosima (već od 20 EUR mjesečno). Ta činjenica (uz korisničku podršku i platformu na hrvatskom jeziku) praktički uklanja gotovo sve barijere svima onima koji žele počet ulagat šta prije, neovisno o trenutnoj financijskoj situaciji, te samim time počet šta prije koristit moć složene kamate (tzv. kamata na kamatu).

Već san pisa u prijašnjim tekstovima kako je u investiranju najvažniji faktor vrimeonaj tko počne ranije i sa manjim iznosima ima veliku prednost u odnosu na onoga tko počne kasnije. Dobri stari Kinezi imaju i za to poslovicu (prevedenu na dalmatinski): “Najbolje vrime za zasadit stablo je bilo prije 20 godina. Drugo najbolje vrime je danas.”

Dakle, poanta investiranja je krenit šta ranije. Sa znanjem najosnovnijih pojmova investiranja i fokusom na dugi vremenski horizont, imate jako dobre šanse za ostvarit natprosječne prinose time šta ćete bit upravo – prosječni. Zvuči paradoksalno, ali istraživanja su pokazala da prosječni investitor ima prosjek prinosa oko 2-3% godišnje, a dionička tržišta već desetljećima isporučuju prosječnih 7-9% prinosa. U prošlosti je početak investiranja bija podosta kompliciran i skup (registracija preko brokera s visokim provizijama, visoki minimalni računi potrebni za investiranje itd.), ali se posljednjih godina to drastično promijenilo, ponajviše pojavom fintech kompanija tipa digitalne banke Revolut i jeftinih brokera ili robo-savjetnika poput Finaxa.

Kako Finax investira?

Finax gotovo u slovo prati investicijsku filozofiju koja se provlači kroz čitav ovaj blog i koja je optimalna za malog ulagača. Mislim da se, unatoč različitim životno-ekonomskim situacijama svakog od nas, svi možemo složit oko nekih osnovnih postulata investiranja:

 • Smanjenje rizika gubitka vrijednosti investicije. To postižemo diversifikacijom, tj. raspršivanjem rizika u različite imovinske klase (dionice i obveznice) u omjerima koji su primjereni našim godinama (tj. Investicijskom vremenskom horizontu), ciljevima i toleranciji na rizik. Naš odabir postotka dionica i obveznica se zove alokacija investicija. Upravo je određivanje alokacije jedna od težih stvari za odredit samostalno prilikom početka investiranja, ali tu nam Finax maksimalno olakšava predlaganjem odgovarajuće alokacije na temelju upitnika kojeg ispunjavate prilikom registracije (možete ga isprobati i sami bez registracije ovdje).
 • Rebalansiranje portfelja kada se (zbog različitih prinosa različitih imovinskih klasa) poremeti željena alokacija. Samim time prodajemo ono šta je u tom trenutku relativno skupo i kupujemo ono što je relativno jeftino i time dugoročno povećavamo svoj prinos te smanjujemo rizik.
 • Dodatna diversifikacija rizika unutar investicijskih klasa (dionica i obveznica) na geografskoj (SAD, Europa, ostala razvijena tržišta i tržišta u razvoju) te sektorskoj bazi (želimo posjedovat dionice kompanija iz svih grana ekonomske djelatnosti poput tehnologije, financija, zdravstva itd. te široki spektar državnih i korporativnih obveznica). 

U praksi diversifikaciju postižemo ulaganjima u ETF-ove indeksnih fondova, koji kupnjom jednog instrumenta omogućuju istovremeno diversificirano ulaganje u veliki broj dionica i obveznica na jednostavan i jeftin način (troškovi ETF fondova se kreću oko 0.05 do 0.25% na godišnjoj razini u odnosu na 1.5 do 2.5% u recimo investicijskim fondovima banaka).

 • Fokus na duži vremenski horizont ako želimo iskoristit moć složene kamate (#UložiDaSeMnoži). Naime, prinos od recimo 8% godišnje znači da svake sljedeće godine tih 8% prinosa ide i na već stvorene prinose u ranijim godinama te time Vaša investicija raste eksponencijalno. U svakom slučaju, ako trebate novce u roku manjem od 5 godina, ni ne pomišljajte na investiranje (pogotovo u dionice). Za portfelje koji su pretežito u dionicama često je minimalni preporučeni rok barem 10-15 godina. Ne postoji zarada preko noći u nikakvim investicijama osim ako prihvaćate ogromne rizike (npr. kriptovalute, trgovanje na Forex tržištima, financijskim derivatima itd.), ali tu se onda i ne radi o investiranju, već o aktivnom trgovanju, tj. dobrim dijelom špekulaciji. Jedino pasivnim investiranjem na duži vremenski rok možemo očekivat relativno visoke i stabilne prinose.
 • Zaštita od inflacije, tj. želimo našim investicijama u stvarnom svitu bit u mogućnosti kupit više dobara i usluga jednom kad budemo povlačili dio sredstava.
 • Porezno povoljna kupnja/prodaja investicija, tj. minimiziranje (po mogućnosti nula) iznosa poreza koji moramo platit na kapitalnu dobit ili dividende našoj dragoj državi. To radimo kupnjom akumulirajućih ETF-ova koji su registrirani u Irskoj (koja ima ugovor o izbjegavanju dvostrukog oporezivanja sa SAD-om) te koji, kako samo ime kaže, akumuliraju dividendu (ne isplaćuju je, nego direktno reinvestiraju nazad u taj isti ETF).

Kratko i jasno rečeno, Finax ispunjava sve ove uvjete. Konkretno, sva ulaganja su u akumulirajuće ETF-ove (6 dioničkih i 4 obveznička) koji pokrivaju sva veća svjetska dionička tržišta u rasponu od manjih do većih kompanija te državne i korporativne obveznice najvećih i najstabilnijih svjetskih ekonomija (uz hedge, odnosno zaštitu od rizika volatilnosti valutnog tečaja USD-EUR). U ETF-ove u koje Finax ulaže san ulaga i prije pojave Finaxa na hrvatskom tržištu jer jednostavno ispunjavaju sve navedene kriterije koji su ne samo moje osobno mišljenje, nego racionalan način investiranja koji danas prakticiraju milijuni malih investitora diljem svijeta te brojni veliki ulagači poput mirovinskih fondova država tipa Norveška ili Švedska. Za razliku od hrvatskih mirovinskih fondova koji imaju gotovo dijametralno suprotnu strategiju (više o tome u budućem članku).

Konkretni omjeri svih 11 mogućih Finaxovih portfelja (od 100% dionica i 0% obveznica pa do obratnog) su na sljedećoj slici:

Ostale prednosti odabira Finaxa u odnosu na samostalno investiranje (uz već navedene) su izloženost srednjim i malim kompanijama, šta nam često kao malim investitorima nije praktično zbog većih transakcijskih troškova i zbog toga šta najčešće kupujemo ETF-ove koji većinom ulažu u large cap dionice (sa većom tržišnom vrijednošću). Dionice manjih kompanija (small cap) povijesno gledano imaju veću volatilnost (promjenu cijene), ali i veći prinos od large cap dionica i dobrodošle su u svačijem portfelju i zbog dodatne diversifikacije.

Koliko to sve košta?

Budući da svi znamo da nema džabe ni u stare babe, svjesni smo da mora i Finax zaradit nekako. Vrlo su transparentni po tom pitanju te nema nikakvih skrivenih naknada ni troškova osim dvije jednostavne naknade:

 • Godišnja naknada za upravljanje portfeljem u iznosu 1.2% vrijednosti portfelja (obračunava se na mjesečnoj bazi).
 • Naknada za obradu transakcije u iznosu od 1.2% za depozite manje od 1000 EUR. 

Također, mislin da je još bitnije navest koje ostale naknade se ne naplaćuju (a koje često plaćamo kod ostalih brokera):

 • Naknade za mirovanje
 • Naknade za uspješnost
 • Naknade za kupnju/prodaju ETF-ova
 • Naknade za otvaranje/zatvaranje računa
 • Naknade za povlačenje sredstava sa računa

Dakle, sve je od toga besplatno ili već uključeno u navedene dvije naknade.

Rebalansiranje portfelja koje zna bit komplicirano i skupo prilikom samostalnog ulaganja je također uključeno u cijenu i zapravo nam ono efektivno smanjuje iznos naknade za upravljanje portfeljem za cca 0.5% (više o tome u 2. članku o Finaxu).

Budući da san ka jednu od najvećih prednosti Finaxa naveo mogućnost investiranja s malim iznosima (od 20 EUR), nameće se pitanje je li to zaista isplativo s obzirom na naplatu obrade transakcije za tako male depozite? Slažem se da ta naknada od 1.2% nije mala, ali srećom je vaš dragi Škrti Otočanin sa kompanijom Finax dogovorija popust za čitatelje ovog bloga koji ukida tu naknadu za cilo vrime trajanja ulaganja!

Ne, nije to jedna od onih navlakuša, nego je stvarno promocija do tog datuma tako da bi otvaranje računa dotad (ako se na to odlučite) svakako bilo povoljnije.

U tjednu koji dolazi ću objavit još jedan članak sa dodatnim detaljima platforme Finax – kakvi su im povijesni prinosi, koje su prednosti automatskog rebalansiranja, koji su dodatni popusti koje možete ostvarit na platformi, kako otvoriti račun, postavit investicijske ciljeve i ostalo.

UPDATE: Drugi dio je objavljen na ovom linku.

Škrti Otočanin

Napomena: članak sadrži affiliate linkove