Evo nas i sa drugim dijelom članka o platformi Finax. Ako već niste, pogledajte prvi dio ovdje.

U prvom dijelu san se više fokusira na osnove platforme, kome je namijenjena i na koji način investira. S druge strane, svi znamo kako u svitu investiranja pravu priču govore samo brojke. Pa krenimo redom.

Koliko je moja investicija sigurna?

Finax je dio sustava depozitnog jamstva te Vaša sredstva drži na računu koji je odvojen od Finaxovog poslovnog računa (pod kontrolom Narodne Banke Slovačke). Samim time u neizglednom slučaju bankrota Finaxa, Vaša imovina je osigurana do iznosa 50 000 EUR.

Isto tako, Finax je registriran u HR za pružanje financijskih usluga te ima dozvolu HANFA-e, čemu se možete uvjerit na ovom linku.

Naravno da još uvijek preuzimate na sebe rizik pada vrijednosti investicije kao i kod svakog ulaganja, ali sa principima koje sam detaljno navodija u prošlom tekstu (ponajprije diversifikacija, redovite uplate i dugi vremenski rok), Vaše šanse za ostvarivanje vrlo dobrih prinosa se poprilično povećavaju.

Koliki su prinosi Finaxa?

Ispravno je i pošteno jedino uspoređivat prinose investicije koje su unutar iste klase rizika (jer prihvaćanje višeg rizika u pravilu donosi i više prinose i obratno). Mislim da sljedeća tablica govori sve:

Dakle, usporedba je napravljena između Finaxovih portfelja s najvišim udjelima dionica i tri najpopularnija investicijska fonda u Hrvatskoj ekvivalentnog rizika. Budući da nas, dugoročne investitore, najviše zanimaju dugoročne performanse, najzanimljiviji su nam stupci prinosa na 10, odnosno 15 godina. Finaxova pasivna strategija investiranja u ETF-ove sa niskim troškovima, puno šira diversifikacija te puno niže naknade za upravljanje od investicijskih fondova čine ogromnu razliku koju je praktički nemoguće nadoknadit. Sama činjenica da su posljednjih 10ak godina bile rekordne za svjetske dionice, a naši najpopularniji investicijski fondovi su imali znatno lošije prinose od prosjeka tržišta također puno govori…

Budući da ne misle svi ulagat veliku većinu novaca u dionice, možemo pogledat i usporedbu sa investicijskim fondovima umjerenog rizika (nešto niži postotak dionica i viši postotak obveznica):

Reklo bi se – na zapadu ništa novo. Ponovno dominacija Finaxa na svim poljima, a pogotovo na roku od 10 i više godina. Ne navodim usporedbu Finaxovih konzervativnih portfelja (sa 20 i manje % obveznica) jer mislim da nisu atraktivni široj publici.

Moran napomenit da, ka i inače, prošli prinosi nisu garancija budućih prinosa, ali ovakve razlike među različitim instrumentima u istom periodu svakako otkrivaju mnogo.

Kolike onda prinose možemo realno očekivat? Nitko na svitu nema kristalnu kuglu, ali postoje Finaxove projekcije koje dobijete čim ispunite kratki upitnik na njihovoj stranici:

Ovo je prikaz očekivanog prinosa ulaganja 750kn (ili dobrih starih 100 ojra, kako oćete) na mjesečnoj bazi na rok od 20 godina. Finaxovi izračuni nam kažu da, sa ukupno uloženih 180 000 kn tokom 20 godina, možemo očekivat 320 000 kn u pesimističnom, 450 000 kn u optimističnom ili 420 000 kn u prosječnom scenariju. Pritom je vjerojatnost ostvarivanja pesimističnog scenarija 90%, optimističnog scenarija 10%, a prosječni scenarij se temelji na 30-godišnjim povijesnim rezultatima.

Ok, ali šta ćemo sa naknadama?

Finaxovih 1.2% naknade godišnje je uključeno u izračun, tj. brojke koje vidite su ono šta Vam ostane u neto iznosu. Ako recimo koristite Revolut za uplaćivanja na račun i iskoristite promociju do 22.03., nećete imat nikakve dodatne troškove tokom cijelog vremena ulaganja.

Moram napomenit i da je Finax proveo neovisnu analizu njihovog automatskog rebalansiranja koje je, po meni, jedna od ključnih prednosti Finaxa nad samostalnim ulagačima. Analiza je pokazala da se prosječni prinos Finaxovih portfelja automatskim rebalansiranjem povećava za 0.47% (pročitajte više na ovom linku). To znači da Vas u praksi Finaxova naknada ne košta 1.2%, već oko 0.7%.

Pa dobro Škrti Otočaninu, jel ti to nama samo oćeš uvalit Finax?

Kako bi Amerikanci rekli – put your money where your mouth is. Iz tog razloga san odlučija da otvorim Finax račun sa svojim Vlastitim novcima, pod istim uvjetima koji ćete vi kao čitatelji imat u sklopu ove promocije i da ću investirat prema gornjem grafu, dakle 750 kn (100 EUR) mjesečno na rok od 15 godina u portfelj sa 100% dionica (odabrao sam tu alokaciju zbog svog dugog ulagačkog horizonta, tolerancije na rizik i cilja stvaranja bogatstva).

Moj račun će bit transparentan za čitavo vrime ulaganja i možete pogledat njegovo stanje na ovom linku: Transparentni Finax račun Toni Vitali 

Ups, otkrija san slučajno svoj tajni identitet!

Nego, koje si ono popuste spominja?

Ukratko, ako se registrirate i napravite prvi polog do 22.03.2021. na ovom linku, oslobođeni ste naknade za obradu transfera manjih od 1000 EUR te samim time možete ulagat sa malim iznosima bez dodatnih naknada (od 20 EUR mjesečno). Dakle, preostaje Vam jedino njihova naknada od 1.2% na imovinu pod upravljanjem (u praksi oko 0.7% ako uključimo u računicu i benefite automatskog rebalansiranja).

Ako budete zadovoljni sa platformom, imate i mogućnost preporuke Finaxa prijatelju prilikom koje dobijete popust na upravljanje portfeljem na rok od 5 godina (ili dok Vaš prijatelj ne povuče novce sa računa):

Još jedan od mogućih popusta možete ostvarit u slučaju prijenosa Vaših dosadašnjih investicija na Finaxovu platformu (10% na iznos upravljanih sredstava na rok od 5 godina).

Kako konkretno otvorit račun?

Nakon šta kliknete na gornji link te pokušate zanemarit nekog čudnog košarkaša na desnoj strani ekrana, jednostavno ispunite kratki upitnik o iznosu koji mislite ulagat, Vašim ciljevima itd. 

Finaxov algoritam na temelju datih informacija predloži odgovarajući portfelj koji možete onda još eventualno malo podesit prema Vašim željama.

Dalje je proces poprilično trivijalan i uobičajen – morate navest osobne podatke, izvršit registraciju na platformi, potvrdit identitet sa osobnom iskaznicom i fotografijom kao i kod svih ostalih brokera itd.

Bitno je napomenit da dinamika uplata nije na nijedan način obvezujuća (poput nekih drugih investicija npr. životnih osiguranja), već možete ulagat kad i koliko hoćete. Isto tako, ako otvorite račun sa postavkama koje Vam se ne sviđaju nakon nekog vremena, lako unutar svog profila možete otvorit drugi račun. Ili ako imate više ciljeva (npr. stvaranje bogatstva, štednja za mirovinu i štednja za dijete), možete jednostavno i besplatno otvorit zasebne račune za svaki od ciljeva, sa pripadajućim karakteristikama i iznosima ulaganja.

Za koga Finax nije namijenjen?

Budući da na ovom blogu uvik pokušavan bit maksimalno transparentan i objektivan, želin navest i profil ljudi za koje, po mom mišljenju, Finax nije idealno rješenje. U prvom redu se to odnosi na one koji imaju energije, vrimena i živaca sami učit o investiranju i primjenit to u praksi. Za njih su vjerojatno bolja rješenja drugi brokeri o kojima san već pisa (ovisno naravno o parametrima poput frekvencije ulaganja, iznosa ulaganja, naknadama i slično). Osobno ću uz Finax i dalje koristit druge brokere, ali ostajem pri stavu da je Finax jako dobro rješenje za sve one koji žele vrlo dobre prinose na svoju investiciju uz minimalnu zafrkanciju u cilom procesu.

I zapamtite: Bolje je živit 100 godina ka milijunaš, nego 7 dana u bijedi.

Škrti Otočanin

Disclaimer: Sve navedeno je moje osobno mišljenje, a ne profesionalni investicijski savjet. Članak sadrži affiliate linkove