Napomena: ovaj blog post je objavljen u ožujku 2021. i ažuriran u kolovozu 2023.

Evo nas i sa drugim dijelom članka o platformi Finax. Ako već niste, pročitajte prvi dio ovdje.

U prvom dijelu sam se više fokusirao na osnove platforme, kome je namijenjena i na koji način investira. S druge strane, svi znamo kako u svijetu investiranja pravu priču govore samo brojke. Pa krenimo redom.

Koliko je moja investicija sigurna?

Finax je dio sustava depozitnog jamstva te naša sredstva drži na računu koji je odvojen od Finaxovog poslovnog računa (pod kontrolom Narodne Banke Slovačke). Ovo je i inače praksa brokera regulirani u EU. Samim time u neizglednom slučaju bankrota Finaxa, jednostavno bi se naša imovina prebacila na drugi brokerski račun. Nadalje imamo i osiguran iznos do 50 000 EUR od strane Narodne Banke Slovačke u slučaju bilo kakve financijske prevare.

Isto tako, Finax je registriran u RH za pružanje financijskih usluga te ima dozvolu HANFA-e, čemu se možete uvjerit na ovom linku.

Naravno da još uvijek preuzimamo na sebe rizik pada vrijednosti investicije kao i kod svakog ulaganja, ali s principima koje sam detaljno naveo u prošlom tekstu, naše šanse za ostvarivanje vrlo dobrih prinosa se poprilično povećavaju. Tu ponajprije mislim na (diverzifikaciju, redovite uplate i dugi vremenski rok.

Koliki su prinosi Finaxa?

Ispravno je i pošteno jedino uspoređivat prinose investicije koje su unutar iste klase rizika (jer prihvaćanje višeg rizika u pravilu donosi i više prinose i obratno). Mislim da sljedeća tablica govori puno:

Dakle, usporedba je napravljena između Finaxovih portfelja s najvišim udjelima dionica i tri najpopularnija investicijska fonda u Hrvatskoj ekvivalentnog rizika. Budući da nas, dugoročne investitore, najviše zanimaju dugoročne performanse, najzanimljiviji su nam stupci prinosa na 10, odnosno 15 godina.

Finaxova pasivna strategija investiranja u ETF-ove s niskim troškovima, puno šira diverzifikacija te puno niže naknade za upravljanje od investicijskih fondova čine ogromnu razliku koju je praktički vrlo teško nadoknaditi. Sama činjenica da su posljednjih 10ak godina bile rekordne za svjetske dionice, a naši najpopularniji investicijski fondovi su imali znatno lošije prinose od prosjeka tržišta također puno govori…

Budući da ne misle svi ulagati veliku većinu novaca u dionice, možemo pogledat i usporedbu sa investicijskim fondovima umjerenog rizika (nešto niži postotak dionica i viši postotak obveznica):

Reklo bi se – na zapadu ništa novo. Ponovno dominacija Finaxa na svim poljima, a pogotovo na roku od 10 i više godina.

Moran napomenut da, kao i inače, prošli prinosi nisu garancija budućih prinosa, ali ovakve razlike među različitim proizvodima u istom periodu svakako otkrivaju mnogo.

Kolike prinose možemo realno očekivato?

Nitko na svijetu nema kristalnu kuglu, ali postoje Finaxove projekcije koje dobijete čim ispunite kratki upitnik na njihovoj stranici:

Ovo je prikaz očekivanog prinosa ulaganja 750kn (ili dobrih starih 100 ojra, kako oćete) na mjesečnoj bazi na rok od 20 godina. Finaxovi izračuni nam kažu da, sa ukupno uloženih 180 000 kn tokom 20 godina, možemo očekivat 320 000 kn u pesimističnom, 450 000 kn u optimističnom ili 420 000 kn u prosječnom scenariju. Pritom je vjerojatnost ostvarivanja minimalno pesimističnog scenarija 90%, optimističnog scenarija 10%, a prosječni scenarij se temelji na 30-godišnjim povijesnim rezultatima.

Sve je to divno i krasno, ali kolike su naknade?

Finaxovih 1.2% godišnje naknade za upravljanje je uključeno u izračun, tj. brojke koje vidite su ono šta nam ostane u neto iznosu. Ako recimo koristimo Revolut za uplaćivanja na račun, nećemo imati nikakve dodatne troškove tokom cijelog vremena ulaganja.

Moram napomenut i da postoji neovisna analiza njihovog automatskog rebalansiranja koje je, po meni, jedna od ključnih prednosti robosavjetnika poput Finaxa nad samostalnim ulagačima. Analiza je pokazala da se prosječni prinos Finaxovih portfelja automatskim rebalansiranjem povećava za 0.47% (pročitajte više na ovom linku). To znači da nas u praksi Finaxova naknada ne košta 1.2%, već oko 0.73%.

Pa dobro Škrti Otočaninu, jel ti to nama samo oćeš uvalit Finax?

Kako bi Amerikanci rekli – put your money where your mouth is. Iz tog razloga sam odlučio da otvorim Finax račun sa svojim vlastitim novcima, pod istim uvjetima koje ima prosječan korisnik. Investirati ću prema gornjem grafu, dakle 750 kn (100 EUR) mjesečno na rok od 15 godina u portfelj sa 100% dionica. Ta alokacija mi je predložena nakon ispunjavanja upitnika na temelju mojih odgovora.

Moj račun će bit transparentan za čitavo vrijeme ulaganja i možete pogledat njegovo stanje na ovom linku: Transparentni Finax račun Toni Vitali 

Ako budete zadovoljni sa platformom, imate i mogućnost preporuke Finaxa prijatelju prilikom koje dobijete popust na upravljanje portfeljem.

Kako konkretno otvoriti račun?

Nakon što kliknete na gornji link te pokušate zanemarit nekog čudnog košarkaša na desnoj strani ekrana, jednostavno ispunite kratki upitnik o iznosu koji mislite ulagat, vašim ciljevima itd. 

Finaxov algoritam na temelju datih informacija predloži odgovarajući portfelj koji možete onda još eventualno malo podesit prema vašim željama.

Dalje je proces poprilično trivijalan – morate navesti osobne podatke, izvršiti registraciju na platformi, potvrditi identitet s osobnom iskaznicom i fotografijom kao i kod svih ostalih brokera itd.

Bitno je napomenut da dinamika uplata nije na nijedan način obvezujuća, već možete ulagati kad i koliko hoćete. Isto tako, ako otvorite račun a postavkama koje vam se ne sviđaju nakon nekog vremena, lako unutar svog profila možete otvoriti drugi račun. Ili ako imate više ciljeva (npr. stvaranje bogatstva, štednja za mirovinu i štednja za dijete), možete jednostavno i besplatno otvoriti zasebne račune za svaki od ciljeva, sa pripadajućim karakteristikama i iznosima ulaganja.

Za koga Finax nije namijenjen?

Budući da na ovom blogu uvijek pokušavan bit maksimalno objektivan, želim navesti i profil ljudi za koje, po mom mišljenju, Finax nije idealno rješenje. U prvom redu se to odnosi na one koji imaju energije, vremena i živaca sami učiti o investiranju i primjeniti to u praksi.

Za njih su vjerojatno bolja rješenja drugi brokeri o kojima sam već pisao (ovisno naravno o parametrima poput frekvencije ulaganja, iznosa ulaganja, naknadama i slično). Osobno ću uz Finax i dalje koristiti druge brokere, iako bih većini preporučio da se drže samo jednog ili eventualno dva brokera. Najkraće rečeno, Finax je vrlo dobro rješenje za sve one koji žele vrlo dobre dugoročne prinose na svoju investiciju uz minimalnu zafrkanciju u cijelom procesu.

Škrti Otočanin