Posljednjih godina jedan od većih hitova u svijetu investiranja su robo-savjetnici. Ne radi se tu o doslovnim robotima koji idu na burzu u New York i dovikuju se sa ostalim traderima, nego jednostavno o računalnim algoritmima koji određuju optimalnu investicijsku strategiju za nas osobno.

Cilj ovog teksta je da vas upoznam sa njihovim osnovama te prednostima i nedostacima.

Što su uopće robo-savjetnici?

Radi se jednostavno o platformama koje automatizirano investiraju naše novce prema zacrtanoj strategiji te se za nas brinu o investicijama kroz kupovinu, prodaju, rebalansiranje, brigu o poreznim posljedicama ulaganja itd. Naše je samo da uplaćujemo novce i zavalimo se u naslonjač.

Ovo je idealan pristup za sve one koji žele investirati dugoročno, a da ne žele učiti o financijama, investiranju i svemu vezanom uz te teme. Bilo da je cilj štednja za mirovinu, štednja za dijete, jednostavno stvaranje bogatstva ili koji god drugi dugoročni financijski cilj, robo-savjetnici su privlačna opcija za njihovo ostvarenje.

Prednosti robo-savjetnika

Već sam naveo najveću prednost – jednostavnost cijelog procesa. Robo-savjetnici često imaju vrlo user-friendly sučelje kojim je lako upravljati, čak i potpunim početnicima. Osim kompletne brige za naše investicije, robo-savjetnici često nude jednostavno otvaranje računa, pristupačnu korisničku podršku, osiguranje u slučaju bankrota platforme (poput svih ostalih brokera) te znatno niže naknade od aktivno upravljanih investicijskih fondova banaka. Slijedom ovoga, u pravilu imaju relativno visoke prinose na dugi rok.

Dodao bih i da je jedna od najvećih prednosti gotovo potpuno isključivanje emocija i uklanjanje svog ega iz cijelog procesa. Iako svi mi volimo (više ili manje) upravljat svojim financijama i biti u potpunoj kontroli, statistika je neumoljiva – investiranje je jedna od rijetkih grana ljudskog djelovanja gdje oni sa pasivnijim pristupom imaju u prosjeku poprilično bolje rezultate od onih sa aktivnijim pristupom. Više o ovoj temi ovdje.

U ovom slučaju prebacujemo odgovornost kupnje, prodaje i rebalansiranja investicija na računalni algoritam, šta se u pravilu očituje višim prinosima i znatno manjom količinom stresa, brige i na koncu utrošenog vremena.

Isto tako, robo-savjetnici se baziraju na investicijskim postulatima koje propagiram kroz ovaj blog, a to su diverzifikacija investicija (koristeći ETF-ove), fokus na dugi vremenski horizont (korištenje moći složene kamata) te već spomenute niske naknade za investiranje.

Jednostavno su maksimalno pojednostavnili postupak investiranja za potpune početnike. Studenti, mladi radnici, obitelji s djecom, tetke iz Njemačke ili bakice sa pazara – svi oni mogu početi s investiranjem uz minimalan trud.

Velika prednost je i početak investiranja sa vrlo malim iznosima (već od 10-ak EUR). Ovo stvara naviku investiranja te koristi moć složene kamate od samih početaka (pogotovo bitno za mlade ljude).

Nedostaci robo-savjetnika

Praktički jedini i najveći nedostatak je da, u slučaju da želite malo više naučiti o investiranju, možete imati vrlo sličnu ili istu investicijsku strategiju poput robo-savjetnika uz još niže naknade jednostavnom samostalnom kupovinom ETF-ova.

Eventualni drugi nedostatak je relativni nedostatak ljudske interakcije kakvu možete imati sa ljudskim financijskim savjetnikom. U to slučaju biste taj luksuz morali platiti znatno više (i time biste vrlo vjerojatno imali posljedično lošije rezultate). Naravno, robo-savjetnici nude korisničku podršku (neki bolju neki goru), ali ona je više usmjerena na rješavanje tehničkih problema, a ne financijski savjet.

Izbor robosavjetnika u RH

Za običnog Hrvata postoje praktički dvije konkretne opcije na tržištu: ETF Matic koji je dostupan na području praktički cijele EU (sama kompanija je britanska) te Finax koji svoje usluge nudi na tržištima Slovačke, Češke, Poljske, Mađarske i Hrvatske sa tendencijom širenja na nova tržišta (kompanija je originalno iz Slovačke).

ETF Matic

Prednosti: 

 • Niske naknade (0.48% godišnje) 
 • Poprilična veličina i sigurnost platforme

Nedostaci:

 • Minimum od 1000 EUR za početak investiranja
 • Samo 3 strategije: Defensive (80% obveznica), Balanced (50% obveznica) i Agressive (20% obveznica), ostatak su dionice
 • Korištenje isključivo distributing ETF-ova koji povlače poreznu obvezu
 • Poprilična nejasnost na službenim stranicama o posljedicama Brexita (vidljivo pod terms and conditions na gornjem linku). Konkretno navode “We are working hard to obtain a second authorisation as soon as possible within the context of our Brexit contingency plans.”. Osobno ne virujem da će tu bit potencijalnih problema, ali je pomalo čudno s obzirom na to da su već trebali organizirat podružnicu u EU od 1.1.2021. poput mnogih drugih fintech kompanija (poput jako korisnog Revolut-a).

Finax

Prednosti:

 • Korisnička podrška na hrvatskom jeziku
 • 11 različitih strategija (od 0% dionica i 100% obveznica pa sve do obratnog omjera) 
 • Korištenje accummulating ETF-ova koji su porezno optimalni
 • Mogućnost početka ulaganja sa vrlo malim iznosima (od 20 EUR)
 • Izrazito jednostavno otvaranje računa te upravljanje istim

Nedostaci:

 • Više naknade u odnosu na ETF Matic (1% godišnje + slovački PDV, odnosno 1.2% ukupno)

Finax je jednostavno proizvod koji je dosad nedostajao na hrvatskom tržištu. On je dobar izbor za sve one koji žele investirat dugoročno, a nemaju vremena i/ili volje učiti o investiranju i žele da se netko drugi brine o tome. O Finaxu sam detaljnije pisao na iduće dvije poveznice: 1. dio i 2. dio. Koristim ga i osobno, a svoje iskustvo sam podijelio ovdje.

Zaključak

Robo-savjetnici su vrlo privlačne opcije za malog investitora koje su maksimalno olakšale proces investiranja za doslovno svakoga. Jednostavno se registrirate i napravite trajni nalog u banci (ili još bolje na Revolutu) i mirni ste oko upravljanja investicijama na dugi niz godina. Ne postoji jednostavniji način za početak korištenja moći dugoročnog investiranja, tj. kamate na kamatu.

Nedostatak je u godišnjoj naknadi za upravljanje. Dakle, ako samostalno birate ETF-ove i rebalansirate portfelj proći ćete jeftinije nego korištenjem robosavjetnika. Svaki pristup ima svoje prednosti i nedostatke, a na vama je da odaberete ono što je optimalno za vas.

Škrti Otočanin