Posljednjih godina jedan od većih hitova u svitu investiranja su robo-savjetnici. Ne radi se tu o doslovnim robotima koji idu na burzu u New York i dovikuju se sa ostalim traderima, nego jednostavno o računalnim algoritmima koji određuju optimalnu investicijsku strategiju za nas osobno.

Cilj ovog teksta je da vas upoznam sa njihovim osnovama te prednostima i nedostacima.

Šta su uopće robo-savjetnici?

Radi se jednostavno o kompanijama koje automatizirano investiraju Vaše novce prema zacrtanoj strategiji te se za Vas brinu o investicijama kroz kupovinu, prodaju, rebalansiranje, brigu o poreznim posljedicama ulaganja itd. Vaše je samo da uplaćujete novce i zavalite se u naslonjač. Ovo je idealna situacija za sve one koji žele investirati #dugoročno, a da ne žele učit o financijama, investiranju ili bilo čemu drugom. Bilo da je Vaš cilj štednja za mirovinu, štednja za dijete, jednostavno stvaranje bogatstva ili koji god drugi dugoročni financijski cilj, robo-savjetnici su jako privlačna opcija za njihovo ostvarenje.

Koje su prednosti robo-savjetnika?

Već sam naveo najveću prednost – jednostavnost cijelog procesa. Robo-savjetnici često imaju jako user-friendly sučelja kojima je lako upravljat čak i potpunim početnicima. Osim kompletne brige za Vašu investiciju, robo-savjetnici često nude jednostavno otvaranje računa, pristupačnu korisničku podršku, osiguranje u slučaju bankrota platforme (poput svih ostalih brokera) te puno niže naknade od recimo aktivno upravljanih investicijskih fondova (poput onih koje nam često nude naše banke) te samim time u pravilu imaju puno bolje rezultate (prinose).

Dodao bih i da je jedna od najvećih prednosti gotovo potpuno isključivanje emocija i uklanjanje svog ega iz cilog procesa. Iako svi mi volimo (više ili manje) upravljat svojim financijama i bit u potpunoj kontroli, statistika je neumoljiva – investiranje je jedna od rijetkih grana ljudskog djelovanja gdje oni sa pasivnijim pristupom imaju u prosjeku poprilično bolje rezultate od onih sa aktivnijim pristupom. U ovom slučaju prebacujemo odgovornost kupnje, prodaje i rebalansiranja investicija na računalni algoritam, šta se u pravilu očituje boljim prinosima i znatno manjom količinom stresa, brige i na koncu utrošenog vremena.

Isto tako, robo-savjetnici se baziraju na investicijskim postulatima koje propagiram kroz ovaj blog, a to su diversifikacija ulaganja (najčešće kroz ETF-ove indeksnih fondova), fokus na dugi vremenski horizont (tj. korištenje moći kamate na kamatu) te već spomenute niske naknade za investiranje.

U odnosu na štednje/oročenja u banci, razne obvezničke/dioničke/mješovite fondove banaka, investiranje u plemenite metale, kriptovalute i slično, robo-savjetnici su gotovo uvijek superiornija opcija upravo zbog navedenih postulata.

Jednostavno su maksimalno olakšali postupak investiranja za potpune početnike, radilo se tu o studentima, mladim radnicima, obiteljima s dicom, ujni iz Njemačke ili bakici sa pazara.

Velika prednost je i početak ulaganja sa vrlo malim iznosima (često već sa par desetaka eura) šta lako stvara naviku ulaganja (pogotovo kod mladih ljudi) te iskorištavanje moći kamate na kamatu šta je prije moguće.

Koji su nedostaci robo-savjetnika?

Zapravo ih nema puno. Praktički jedini i najveći nedostatak je da, u slučaju da želite malo više naučit o investiranju, možete imat vrlo sličnu strategiju ulaganja poput robo-savjetnika uz još niže naknade jednostavnom samostalnom kupovinom ETF-ova indeksnih fondova, zbog kojih san već prolija nešto tinte.

Eventualni drugi nedostatak je relativni nedostatak ljudske interakcije kakvu možete imat sa ljudskim financijskim savjetnikom, ali za te beneficije biste morali platit znatno više naknade (i time biste vrlo vjerojatno imali posljedično lošije rezultate).

Koji nam je konkretni izbor robo-savjetnika u HR?

Za običnog Hrvata postoje praktički dvije konkretne opcije: ETF Matic koji je dostupan na području praktički cijele EU (sama kompanija je britanska) te Finax koji svoje usluge nudi na tržištima Slovačke, Češke, Poljske, Mađarske i Hrvatske sa tendencijom širenja na nova tržišta (kompanija je slovačka).

Prednosti ETF Matica su: 

  • Niske naknade (0.48% godišnje) 
  • Poprilična veličina i sigurnost platforme. 

Nedostaci ETF Matica su:

  • Minimum od 1000 EUR za početak ulaganja
  • Samo 3 ulagačke strategije: Defensive sa 80% obveznica, Balanced sa 50% obveznica i Agressive sa 20% obveznica (ostatak su dionice)
  • Poprilična nejasnost na službenim stranicama o posljedicama Brexita (vidljivo pod terms and conditions na gornjem linku). Konkretno navode We are working hard to obtain a second authorisation as soon as possible within the context of our Brexit contingency plans.”. Osobno ne virujem da će tu bit potencijalnih problema, ali je pomalo čudno s obzirom na to da su već trebali organizirat podružnicu u EU od 1.1.2021. poput mnogih drugih fintech kompanija (poput jako korisnog Revolut-a).

Prednosti Finaxa su: 

  • Odlična korisnička podrška na hrvatskom jeziku
  • 11 različitih ulagačkih strategija (od 0 do 100% obveznica i dionica u koracima od 10%) 
  • Mogućnost početka ulaganja sa vrlo malim iznosima 
  • Izrazito jednostavno otvaranje računa te upravljanje istim

Nedostatak Finaxa su nešto više naknade u odnosu na recimo ETF Matic (1% godišnje + slovački PDV, odnosno 1.2% ukupno), ali i o tome više u narednim tekstovima.

Finax je jednostavno proizvod koji je dosad nedostajao na hrvatskom tržištu.

Finax je u srži jako dobar izbor za sve one koji žele investirat #dugoročno, a nemaju vrimena i/ili volje učit o investiranju te žele da se netko drugi brine o tome. Koristim platformu osobno i zasad imam samo riječi hvale. O Finaxu san napisa 2 posebna članka koja možete pronać na ovim poveznicama: 1. dio i 2. dio. Čitatelji Škrtog Otočanina će imat pravo na posebne popuste pri registraciji do 22.03.2021. (više o tome na linkovima).

Zaključak

Robo-savjetnici su vrlo privlačne opcije za malog investitora koje su maksimalno olakšale proces investiranja za doslovno svakoga. Jednostavno se registrirate i napravite trajni nalog u Vašoj banci (ili još bolje na Revolutu) i mirni ste oko upravljanja Vašim investicijama na dugi niz godina. Ne postoji jednostavniji način za početak korištenja moći dugoročnog investiranja, tj. kamate na kamatu.

U tom slučaju će za Vas možda stvarno vrijedit ona dobra stara izreka:

“Bolje živit 100 godina ka milijunaš, nego 7 dana u bijedi.”

Škrti Otočanin