Napomena: ovaj blog post je napisan u siječnju 2021. i ažuriran u listopadu 2022.

Blog post sadrži affiliate linkove (navedeno uz svaki link). Svaki proizvod koji ima affiliate link koristim osobno i/ili bih ga preporučio najbližoj obitelji i prijateljima.

Općenite preporuke za investiranje

Bitno je podsjetit se nekih osnovnih pravila investiranja prije nego krenemo na temu odabira brokera: 

 1. Investirajte samo u ono što razumijete. Ne morate biti ekspert, ali bitno je poznavati pojmove poput inflacije, složene kamate i diverzifikacije. Razumijete odnos rizika i prinosa te ste upoznati s osnovnim investicijskim klasama
 2. Investirajte samo iznose koji vam ne trebaju u bližoj budućnosti. U svijetu investiranja to ne znači godinu ili dvije, nego barem 5-7, a po mogućnosti 10 ili više godina. Sve manje od toga naginje puno više prema špekulaciji. Ne postoji besplatan ručak u investiranju (osim diverzifikacije) niti način za bogaćenje priko noći. Svako investiranje ima svoje rizike, ali pasivnim investiranjem u ETF-ove te rizike možemo drastično umanjiti
 3. Diverzificirajte svoje investicije (portfelj). Investirajte u više različitih imovinskih klasa te se dodatno diverzificirajte unutar svake od tih klasa. Time u slučaju pada vrijednosti jednog sektora, države ili cijele imovinske klase niste jako pogođeni. Jako je bitno na početku odrediti osobnu toleranciju na rizik te slijedom toga odabrati odgovarajuću alokaciju (izgraditi portfelj).

Osnove o investiranju pročitajte na već navedenim linkovima ili drugim prijašnjim blog postovima poput uvod u investiranje, osnovne vrste investicija te kako konkretno započeti s investiranjem.

Jedan od najvećih investitora svih vremena Warren Buffet rekao je da je “dioničko tržište sustav koji transferira novce od nestrpljivih prema strpljivima”. Pametnom dosta.

Kriteriji odabira brokera

Dakle, ako želimo investirati na tržištima kapitala, potrebno je imati brokerski račun. Srećom, ne trebamo više zvat čovika koji sjedi ispred 10 kompjuterskih ekrana u zgradi burze, kao u američkim filmovima. Današnji brokeri su više ili manje jednostavne mobilne i web aplikacije. Vrlo je lako započeti s investiranjem otvaranjem brokerskog računa iz udobnosti svog doma. Pripremite samo svoju osobnu iskaznicu, mobitel i – to je to. Pritom ne želimo srljati kao guske u magli nego se moramo prvo zapitati o tome koji su uopće kriteriji odabira brokera.

Naravno, ovo sve pišem iz perspektive pasivnog investitora koji investira gotovo isključivo u ETF-ove. Ako ste aktivan investitor i/ili špekulant, onda će se možda vaš odabir brokera bitno razlikovat od onog pasivnog investitora.

Također, iako je ovo relativno bitna tema, određen postotak ljudi je sklon prevelikoj analizi i ne poduzimanju ničega (paralysis by analysis). Nisam ni ja izuzetak. Pod pretpostavkom da znate osnove o investiranju, moj savjet je da što prije krenete s investiranjem, makar i s manjim iznosima. Više ćete naučit uplatom 10 ili 20 Eura na platformu i kupovinom ETF-a nego kroz 10 YouTube videa ili blog postova (uključujući ovaj).

Gotovo svaki broker nudi i demo račun koji možete otvoriti da vidite kako to sve izgleda i da “investirate” virtualne novce. Tako ne riskirate ni onih 10-20 Eura, a upoznat ćete se s procesom. Također, ako već imate brokerski račun koji više ne odgovara vašim potrebama, nitko vam ne brani da otvorite drugi račun. Pazite samo da ne uđete u prevelike komplikacije. Pasivno investiranje je tim bolje što je jednostavnije.

Također, koristite alate poput Revoluta za konverziju u EUR (ako vam je potrebna) i transfer na brokerski račun. Možete tu uštedjeti značajne iznose u odnosu na tradicionalne banke.

Sa svim tim na umu, mislim da bi najbitniji faktori odabira brokera bili: vrsta brokera, naknade i sigurnost.

Vrste Brokera & naknade

Ugrubo gledano, brokeri se mogu podijeliti u 3 veće kategorije:

 1. Klasični brokeri
 2. Discount brokeri
 3. Robosavjetnici

Najveće razlike među tim kategorijama su jednostavnost korištenja, iznos naknada i razlika u upravljanju investicijama (samostalno ili automatizirano). Kratki pregled tih faktora možete vidjeti na idućoj grafici:

Ukratko rečeno, klasični brokeri su dobar izbor ako baratamo nešto većim iznosima i/ili želimo imati brokerski račun kod velike, reputabilne kompanije. Discount brokeri su dobar izbor ako uplaćujemo nešto niže iznose te želimo početi brzo i jednostavno samostalno investirati. Ako nas investiranje uopće ne zanima i/ili želimo maksimalno automatizirati taj proces, onda su robosavjetnici dobar odabir.

Svaki od tih odabira ima naravno svoje prednosti i nedostatke.

Bitno je pritom imati na umu utjecaj naknada pri investiranju. Ako vam broker naplaćuje recimo 5 EUR na transakciju od 500 EUR, to je 1% vrijednosti transakcije. To je po mom mišljenju previše. Uvijek trebamo težiti da naknade budu što niže, a moje nekakvo osobno pravilo je da ne plaćam više od 0.5% vrijednosti transakcije. Po mogućnosti 0%, jer ne zovu me džabe Škrti Otočanin.

Sigurnost brokera – što se događa ako moj broker bankrotira?

Neću otkriti toplu vodu ako kažem da je sigurnost brokera izuzetno bitna. Ne želimo velik dio svoje životne ušteđevine staviti u ruke institucije koja će bankrotirai i odnijeti sa sobom naše novce. Na kraju krajeva, manje-više svi vjerujemo bankama dobrim dijelom jer imamo državnu garanciju na naše depozite u slučaju bankrota banke.

Dobra vijest je da su brokeri izrazito dobro regulirani u EU. To u prvom redu znači da su naši novci i udjeli u investicijama na odvojenom računu od onoga našeg brokera. Samim time, ako broker upadne u financijske dubioze, ne može tek tako uzet naše novce za svoje potrebe. Također, u slučaju bankrota brokera, naši udjeli će se jednostavno prebaciti na drugu brokersku platformu.

Taj proces potencijalno može potrajati nešto duže, ali neće ti udjeli ispariti preko noći. Kupovinom ETF-ova kupujemo udjele u stvarnim kompanijama, tj. vlasnici smo malog djelića tih kompanija. Naravno, nitko od nas ne priželjkuje bankrot svog brokera. Zato su svi dolje navedeni klasični i discount brokeri kompanije koje postoje na tržištu niz godina i čiji se broj korisnika mjeri u milijunima. To nije nikakva garancija sigurnosti, ali je dobra početna točka.

Moram napomenuti da generalno nije najbolja ideja držati velike količine gotovine na brokerskim računima. Iako i za to postoje garancije, one variraju od 20 000 EUR za brojne discount brokere pa do nekakvih 100 000 EUR za klasične brokere. Ako već imate velike količine neinvestirane gotovine, radije je raspodijelite po raznim bankama jer ćete u svakoj imati po 100 000 EUR garancije depozita. Pretpostavljam da većina koja ovo čita nema ovakve “probleme”, ali je svakako dobro za znati.

Klasični brokeri

Interactive Brokers i Optimtrader

Pri početku investiranja česte barijere su relativno visoki potrebni početni iznosi ili naknade na klasičnim brokerskim platformama. Neke od njih sam spominjao u svojim ranijim postovima (poglavito tu mislim na Interactive Brokers i Optimtrader).

Dobra vijest je da su rastom konkurencije u vidu discount brokera i robosavjetnika klasični brokeri počeli znatno snižavati svoje naknade i potrebne početne itnose. Tako je recimo Interactive Brokers 2021. ukinuo naknadu za neaktivnost te je od tada puno povoljnija opcija nego prije.

Više o klasičnim brokerima poput Interactive Brokers i Optimtrader sam pisao ovdje pa se neću puno ponavljat. Recimo samo da su oni dobar izbor ako baratamo relativno većim iznosima i/ili želimo pristup širokoj lepezi financijskih proizvoda (ETF-ovi, dionice, financijski derivati itd.).

DEGIRO

Loša vijest je da, ako živite u Hrvatskoj, trenutno nemate pristup jednom od najpopularnijih europskih brokera s niskim naknadama – DEGIRO. Trenutno je dostupan u sljedećim zemljama: Austrija, Belgija, Češka, Danska, Finska, Francuska, Grčka, Irska, Italija, Mađarska, Nizozemska, Norveška, Njemačka, Poljska, Portugal, Španjolska, Švedska, Švicarska i UK. Ako ste pak gastarbajter poput mene (a znam da takvih ima poprilično koji čitate ovaj blog), onda je DEGIRO opcija vrijedna razmatranja.

Ukratko, DEGIRO nudi široki izbor investicijskih opcija uz niske troškove. Samim time bih rekao da pleše na granici između klasičnih i discount brokera. Radi se o nizozemskom brokeru koji ima veliku korisničku bazu, niske naknade za trgovanje te ne naplaćuje naknade za neaktivnost i povlačenje sredstava. Platforma je također intuitivna i prikladna za početnike. Kombinacija ovih karakteristika ga čini vrlo zanimljivim izborom ako ste rezident države u kojoj je dostupan.

Kompletan popis troškova ove platforme možete vidjeti ovdje. Dobra vijest je da DEGIRO nudi investiranje u veliki broj odabranih ETF-ova bez ikakve naknade. Tu se nalaze brojni najpopularniji ETF-ovi o kojima sam pisao u blog postu “Kompletan vodič kroz ETF-ove za početnike”. Kompletan popis ETF-ova koji možete kupiti bez naknade na platformi DEGIRO pronađite ovdje. Izbjegavajte konverziju valuta unutar platforme zbog relativno visokih naknada, već to napravite prije transfera putem Revoluta ili sličnih rješenja (ako je uopće potrebno).

DEGIRO račun možete otvoriti ovdje (affiliate link).

Discount brokeri

Nedostupnost brokera DEGIRO ne znači da su brokeri koji su dostupni u RH po bilo čemu inferiorni. Dapače, svaki broker ima svoje prednosti i nedostatke.

Ako želite samostalno usporediti brokere, dobra početna točka su stranice poput Investing in the web ili Broker chooser. Na njima možete odabrati svoju zemlju rezidentnosti i dobiti usporedni prikaz različitih brokera.

Također možete provjeriti je li broker registriran za obavljanje te djelatnosti u RH na stranicama HANFA-e. Pritom su podijeljeni u 2 grupe prema regulativi: MiFID I i MiFID II. MiFID II je novija regulativa koja nešto bolje štiti prava malog investitora i odnosi se na više investicijskih proizvoda.

U svakom slučaju, brojni discount brokeri su dostupni i u RH. Navest ću samo one za koje mislim da su dobar izbor za malog čovika. Najpopularniji i najčešći izbori su eToro i Trading212 pa ću usporediti njihove prednosti i nedostatke.

eToro

Prednosti:

 • Minimalni depozit od samo 200$
 • Bez naknada za kupovinu ETF-ova
 • Jednostavno otvaranje računa i korištenje platforme (mogućnost demo računa)
 • Velika korisnička baza (preko 12 milijuna računa)
 • 2-step autentifikacija za veću sigurnost računa
 • Korisnička podrška putem e-maila i live chata
 • Regulirani su od strane UK, Australije te Cipra u kojima je njihova EU ispostava
 • Osiguranje računa do 20 000 EUR plus 1 000 000 EUR vanjskog osiguranja (Lloyd’s)

Nedostaci:

 • Relativno visoki troškovi podizanja sredstava s računa (5$ po transakciji)
 • Trošak inaktivnosti 10$ mjesečno ako niste imali transakciju 12 mjeseci
 • Nema mogućnosti prebacivanja udjela na drugog brokera, već je potrebno prodati udjele
 • Eventualni troškovi konverzije budući da podržavaju samo jednu valutu (USD)
 • Limitirane informacije o investicijama te mogućnosti za edukaciju
 • Nema telefonske podrške, a live chat je često nedostupan

Imaju i opciju tzv. social trading koji se u principu sastoji od toga da odaberete nekog investitora čiji portfelj želite kopirati i onda stavite mozak na pašu. Ovo svakako ne preporučujem, jer vi čitanjem ovog bloga znate da pasivni pristup investiranju pobjeđuje aktivni pristup u više od 90 % slučajeva. Imajte i na umu da aktivni investitori koji i jesu pobijedili tržište u posljednje vrijeme imaju još manje šanse to napraviti u budućnosti.

Ovaj broker također nudi i investiranje u kriptovalute i CFD-ove koje nikako ne bih preporučio. Ponajprije zbog rizičnosti samih CFD-ova kao instrumenata, a drugo zbog viših naknada za trgovanje. Ako baš želite investirati u kripto, radije koristite kripto mjenjačnice nego eToro i čuvajte sami svoj kripto na svom walletu.

Ukupno gledano se radi o dobrom brokeru, ako se ne upadne u zamke investiranja u rizične instrumente, koristi se USD valuta koju smo ranije konvertirali i pazi se na navedene dodatne troškove.

Trading 212

Prednosti:

 • Minimalni depozit od 1 EUR
 • Nema nikakvih naknada za pasivnost (održavanje) računa, depozit/podizanje sredstava te za kupovinu/prodaju ETF-ova
 • Iznimno jednostavno otvaranje te korištenje platforme (dostupan i demo račun)
 • Velika korisnička baza (preko 14 milijuna računa)
 • Korisnička podrška preko e-maila i telefona
 • Zaštita depozita 20 000 EUR (T212) plus 1 000 000 EUR vanjsko osiguranje (Lloyd’s)
 • Reguliran od strane UK-a i Bugarske (EU ispostava)

Nedostaci:

 • Naknada ako prebacujete novce karticom (nema naknade za bankovni transfer)
 • Reklamiraju investiranje u CFD-ove koji su izrazito rizičan instrument
 • Nema mogućnosti prebacivanja udjela na drugog brokera, već je potrebno prodati udjele
 • Nemaju live chat korisničku podršku
 • Limitirana mogućnost edukacije oko investiranja te relativno limitirane informacije o samim investicijama

Prilikom otvaranja računa imajte na umu da je optimalan odabir za pasivnog investitora Trading212 Invest, a ne Trading212 CFD! Također obratite pozornost da novce uplaćujete bankovnim transferom da izbjegnetne naknade. Ne obazirite se na pojedinačne dionice i CFD-ove. Ako pratite ove korake, onda praktički imate pristup investiranju u ETF-ove gotovo bez naknada. Kažem gotovo bez naknada jer discount brokeri mogu nešto zaraditi na bid-ask spread-u i još nekim sitnicama (više o tome kasnije u tekstu).

Ukratko, moje iskustvo sa T212 je izrazito pozitivno, počevši od korištenja platforme pa nadalje. Često se dugoročno prođe jeftinije investirajući kroz ovu platformu nego kroz bilo koju drugu (ako se pazi na stvari koje sam naveo).

Ako se odlučite za Trading212 račun, to možete napraviti ovdje (affiliate link).

Koji je discount broker najbolji?

Kad uzmemo sve u obzir, moje mišljenje je da Trading212 odnosi pobjedu za dlaku, poglavito zbog praktički nepostojećih naknada. To je veoma bitno za investicije bilo kakvih iznosa, a pogotovo manjih. Sve platforme navedene u ovom blog postu sam i sam isprobao, osim eToro, za kojeg navodim podatke sa službene stranice i iskustva korisnika na koje sam naišao online.

Uglavnom, ne virujte nikome na rič (pa ni meni), nego poklikajte na navedene linkove i sami još dodatno istražite svakog brokera koji vam je zanimljiv.

Nedostaci discount brokera

Problem sa discount brokerima su potencijalne skrivene naknade koje plaćate na ovaj ili onaj način.
U pravilu discount brokeri ne uzimaju transakcijske ili naknade za neaktivnost, ali zarađuju prilikom:

 • Razlike kupovne i prodajne cijene (bid-ask spread)
 • Konverzije valuta
 • Payment for order flow (broker plaća drugoj instituciji za izvršenje transakcije šta može rezultirat nepovoljnijom cijenom za nas)
 • Poticanjem da trgujemo više nego šta to zaista želimo
 • Posuđivanjem naših udjela drugim investitorima

Pogledajte detaljnije u ovom videu:

U praksi se gotovo svi navedeni nedostaci manje-više lako zaobiđu. Za najpopularnije ETF-ove (poput VWCE), bid-ask spread (razlika kupovne i prodajne cijene) nije značajna. Payment for order flow također ne bi trebao biti problem s obzirom na količine kojima se trguje najvećim ETF-ovima. Konverziju valuta najbolje sami napravite pomoću Revoluta ili slične aplikacije i riješili ste taj i problem.

Poticanje da trgujete više je možda najzloglasnije na Robinhood-u (koji ionako nije dostupan u nas). Ostale su platforme manje-više ok po tom pitanju (pripazite se samo već navedene social trading opcije kod eToro-a te špekuliranja s CFD-ovima na obe platforme). Što se tiče posuđivanja udjela drugim investitorima, eToro eksplicitno navodi da to ne rade, ali da to ne isključuje tu mogućnost u budućnosti. Trading212 to može raditi samo uz vašu privolu. Detalji ovdje. U svakom slučaju su brokeri ograničeni u ovom smislu te moraju imati dovoljno rezervi pojedine dionice/ETF-a, odnosno smiju posuditi samo određen dio drugim investitorima.

Robo-savjetnici

Još jedna opcija ako počinjete sa malim iznosima su sve popularniji robo-savjetnici. Oni nisu klasične brokerske platforme, već sami automatizirano investiraju za vas na temelju računalnih algoritama. Dobar su izbor ako vas investiranje ne zanima ni najmanje i/ili želite maksimalno automatizirati taj proces.

Njihov portfelj se sastoji od istih ETF-ova koje možete i samostalno kupiti, ali prednost leži u tome da oni sastavljaju te rebalansiraju portfelj automatski. Ključno je biti iskren pri otvaranju računa i odgovora na upitnik kojima se procjenjuje vaša tolerancija na rizik i slijedom toga se sastavlja i portfelj. Više o robosavjetnicima sam pisao ovdje.

Sve to dolazi naravno uz cijenu godišnjih naknada koje se nalaze ugrubo na pola puta između samostalnog investiranja putem klasičnih/discount brokera i investicijskih fondova u bankama. Lider na hrvatskom tržištu u ovoj kategoriji je Finax, čiju sam platformu detaljnije obradio ovdje i ovdje. Osobno iskustvo sam podijelio ovdje.

Dakle, robosavjetnici su tu za one koji žele maksimalno pasivan pristup bez ikakve brige oko investiranja i misle da je godišnja naknada vrijedna toga.

To bi bilo to od mene na ovu temu. Nemojte čekati idući dan, tjedan ili mjesec da krenete s investiranjem. Živimo u dobu u kojem je sve na dohvat ruke (i ono dobro i ono loše). Iskoristite prednosti moderne tehnologije da krenete s investiranjem što ranije i iskoristite moć složene kamate. Vaše buduće “ja” će vam biti zahvalno.

Škrti Otočanin