Malo se danas odmičem od uobičajenih konkretnijih tema i glumin filozofa (opet, rekli bi zlonamjernici). Svrha ovog kratkog članka je da osvijestim činjenicu da ne postotji najpametniji čovik ili najbolji blog, knjiga, youtube video ili koji već materijal za neku određenu temu. 

Život sam po sebi, a isto tako i financije, su jako kompleksni, kaotični sustavi u kojem i najmanja promjena jedne varijable dovodi do ogromne promjene u rezultatima.

Unatoč uvjerljivim analizama, procjenama i svom moru većih ili manjih stručnjaka (ja se ne ubrajam ni u jedne ni druge), nitko od njih zapravo ne zna šta će se desit sa ekonomijom, dioničkim tržištima ili nečem skroz desetom ni za misec dana, a kamoli za godinu dana. 

Šta prije to shvatite, to bolje za vas. Imajte to na umu kad vidite iduću projekciju cijene Bitcoina ili indeksa S&P 500 u budućnosti.

Naslov članka upućuje i na činjenicu da su vaše osobne financije upravo to – osobne. To znači da je Vaša odgovornost i ničija druga da konzumirate razno razne materijale (neke od kojih navodim i ovdje) i da odvojite žito od kukolja. U prvom redu da shvatite najosnovnije pojmove, koje je dobro opisala moja kolegica Tetka, te da ih nadogradite sa općeprihvaćenim bezvremenskim principima poput praćenja i snižavanja troškova, izračuna neto imovine, stvaranja fonda za hitne slučajeve pa tek onda fokusa na investiranje.

S tim da je najbitnije u cilom tom procesu uzimat sve sa zrnom soli. Kako se Vaša osobna situacija razlikuje od prosječne? Imate li 30, 40 ili 50 godina i kolika je vaša osobna tolerancija na rizik? Kakve ekstra prihode/rashode očekujete u idućih misec, dva, godinu ili deset? Koliko ljudi ovisi o vašim primanjima? Treba li vam osiguranje? Je li ona kanta lima kojom putujete na posao vridna 100 ili 200 tisuća kuna koliko u nju ukupno ubacite u samo 5 godina ili bi mogla ispunjavat istu svrhu za upola manje novaca?

Ključna je jedna rič koju ponavljam stalno u jednom ili drugom obliku, a to je svjesnost. Previše nas ide kroz život ko muve bez glave, živeći dan za danom, bez fokusa na zaista bitne stvari u životu te njihove dugoročne ishode.

Ne postoje pravi ili krivi odgovori na navedena pitanja. I neka vas niko ne navede na drukčije. Ja iman želju samo da Vam približim neke pojmove na pristupačan način te barem malo pomognem pronaći pravi signal u moru šumova informacija koji nas svakodnevno bombardiraju sa raznih platformi. Osim već navedenih linkova u ovom tekstu, sami istražujte i čitajte. Sat vremena uloženih u edukaciju o osobnim financijama često donosi ogromne povrate (pogotovo gledano #dugoročno).

Već više puta san pisa o tome koliko je ulaganje u sebe isplativije od bilo kakvog financijskog ulaganja. I zapamtite da, ako nemate novaca za investiranje, postoje još 2 bitnija resursa koje možete ulagat, a to su vrijeme i energija. Stvarno ne postoji nijedna izlika da ne ulažete u svoju budućnost, na jedan ili drugi način. Svi imamo pristup internetu i svom ljudskom znanju iz cijele povijesti ljudskog roda. To je ogromna moć i bitno ju je kanalizirat na pravi način. Prvo investiranjem sva 3 najbitnija resursa (vrijeme, energija i novci) u zdravlje i osnovne potrebe za sebe i svoje bližnje, a potom u sve ostalo. Povrati su puno veći od nimalo zanemarivih 7-9% koliko nam nude indeksni fondovi. Istovremeno su i beskonačno veći od gledanja videa mačića, slavnih osoba i ostalih tražitelja pažnje.

I zapamtite, bolje je živit 100 godina ka milijunaš, nego 7 dana u bijedi.

Škrti Otočanin