Klasični brokeri

Budući da su većini ljudi pri početku ulaganja česta barijera relativno visoki potrebni početni iznosi na brokerskim platformama koje sam preporučava u svojim ranijim tekstovima (poglavito mislin na Interactive Brokers i Optimtrader), odlučija san iskopat neke alternativne opcije.

Samo mala digresija, ako imate spremnih 5000 EUR ili više za #dugoročno ulaganje, i dalje je najbolja platforma Optimtrader kojeg i sam koristim zbog nešto nižih naknada za pasivne ulagače te odlične korisničke podrške na hrvatskom jeziku. Ako ste pak mlađi od 25 godina, u tom slučaju Interactive Brokers eventualno može bit povoljnija opcija (ovisi o broju godišnjih transakcija, a i tada je bolje početi sa barem 2-3000 EUR da nam naknade ne pojedu previše uloga). U svakom slučaju, imajte na umu da investiranje uključuje rizik gubitka i da je sve napisano (kao i uvijek) moje mišljenje, a ne financijski savjet.

UPDATE 31/07/2021: Interactive Brokers je ukinuo naknadu za neaktivnost te je sada puno povoljnija opcija. Više na ovom linku.

DEGIRO

Loša vijest je da, ako živite u Hrvatskoj, trenutno nemate pristup jednom od popularnijih europskih discount brokera s niskim naknadama – DEGIRO. Trenutno je dostupan u sljedećim zemljama: Austrija, Belgija, Češka, Danska, Finska, Francuska, Grčka, Irska, Italija, Mađarska, Nizozemska, Norveška, Njemačka, Poljska, Portugal, Španjolska, Švedska, Švicarska i UK.

DEGIRO nudi široki izbor investicijskih opcija uz vrlo niske troškove. Radi se o nizozemskom brokeru koji ima veliku korisničku bazu, niske naknade za trgovanje te ne naplaćuje naknade za neaktivnost i povlačenje sredstava. Platforma je također intuitivna i prikladna za početnike. Kombinacija ovih karakteristika ga čini vrlo zanimljivim izborom ako ste rezident države u kojoj je dostupan.

Usporedba brokera

No to ne znači da su brokeri dostupni u RH značajno inferiorni. Dapače, gotovo svaki broker ima svoje prednosti i nedostatke.

Općenito je dobra ideja za počet svoje istraživanje su stranice Compare brokers ili Broker chooser, na kojima samo izaberete svoju zemlju i dobijete usporedni prikaz različitih brokera.

Dobra vijest je da postoji nekoliko dobrih izbora, uz navedene pluseve i minuseve

eToro

Plusevi:

 • Minimalni depozit od 200 USD
 • Bez naknade za kupovinu najpopularnijih dionica i ETF-ova
 • Jednostavno otvaranje računa te mogućnost demo računa, u kojem trgujete sa virtualnim novcima, prije nego se odlučite počet s pravim novcima.
 • Velika korisnička baza (preko 12 milijuna)
 • User-friendly platforma (dostupna i mobilna aplikacija)
 • 2-step autentifikacija za veću sigurnost Vašeg računa
 • Korisnička podrška putem e-maila i live chata
 • Regulirani su od strane UK, Australije te Cipra u kojima je njihova EU ispostava.

Minusi:

 • Relativno visoki troškovi podizanja sredstava (5 USD po transakciji)
 • Eventualni troškovi konverzije budući da podržavaju samo jednu valutu (USD)
 • Relativno malen broj ETF-ova te limitirane informacije o investicijama te mogućnosti za edukaciju
 • Nema telefonske podrške, a i live chat je često nedostupan
 • U slučaju propasti brokera ste osigurani samo do iznosa od 20 000 EUR.

Ostalo: Imaju i takozvani social trading koji se u principu sastoji od toga da odaberete nekog investitora čiji portfelj želite kopirat i onda “stavite mozak na pašu”. Ovo svakako ne preporučujem, jer vi čitanjem ovog bloga znate bolje, tj. da pasivni pristup investiranju pobjeđuje aktivni pristup u više od 90 % slučajeva.

Trading 212

Plusevi:

 • Minimalni depozit od 1 EUR
 • Nema nikakvih naknada za pasivnost (održavanje) računa, depozit/podizanje sredstava te najvažnije za kupnju/prodaju dionica i ETF-ova
 • Velika korisnička baza (preko 14 milijuna ljudi)
 • Nude korisničku podršku preko e-maila i telefona
 • Jako jednostavno otvaranje te korištenje platforme (dostupni i demo račun te mobilna aplikacija)
 • Reguliran od strane UK-a i Bugarske (u kojoj su otvorili ispostavu zbog Brexita)

Minusi:

 • Ograničen izbor složenijih investicijskih instrumenata (koje ne preporučujem nikako, a pogotovo ako tek krećete s investiranjem)
 • Nemaju live chat korisničku podršku
 • U slučaju da broker propadne, osigurani ste samo do 90% ili maksimalno 20 000 EUR
 • Limitirana mogućnost edukacije oko investiranja te relativno limitirane informacije o investicijama.

Osim ove 2 opcije, moram spomenit i Trade Station, koji je do nedavno bija jako dobra opcija, sa minimalnim računom od 1000 USD, niskim naknadama za trgovanje, bez troškova neaktivnosti te platformom od Interactive Brokersa (koju također koristi i Optimtrader) koja nudi jako širok izbor investicija. Kvaka je u tome da su registrirani u UK-u te da nisu još napravili tranziciju u neku od EU zemalja (navodno planirano za 02/2021) pa ćemo vidit šta će od toga bit.

Koji je discount broker najbolji?

Kad uzmemo sve u obzir, moje mišljenje je da Trading212 odnosi pobjedu za dlaku, poglavito zbog praktički nepostojećih naknada, šta je veoma bitno za investicije bilo kakvih iznosa, a pogotovo manjih.

Moran isto tako napomenit da nemam apsolutno nikakvog poticaja u vidu vaše registracije na bilo koju od ovih platformi te da nemam osobnog iskustva, već prenosim podatke sa raznih stranica za usporedbu brokera te iskustva od drugih korisnika tih platformi (većinom sa raznih foruma, reddita i slično).

Uglavnom, ne virujte nikome na rič (pa ni meni), nego poklikajte na ove linkove i sami još dodatno istražite.

Nedostaci discount brokera

Problem sa discount brokerima su skrivene naknade koje plaćate na ovaj ili onaj način.


Ukratko, discount brokeri u pravilu ne uzimaju transakcijske ili naknade za neaktivnost, ali zarađuju prilikom:

 • Razlike kupovne i prodajne cijene (bid-ask spread)
 • Konverzije valuta
 • Payment for order flow (broker plaća drugoj instituciji za izvršenje transakcije šta može rezultirat nepovoljnijom cijenom za Vas)
 • Poticanjem da trgujete više nego šta to zaista želite.

Pogledajte detaljnije na videu:

U praksi se ovi nedostaci manje-više lako zaobiđu. Za najpopularnije ETF-ove (recimo VWCE), bid-ask spread (razlika kupovne i prodajne cijene) nije značajna. Payment for order flow također ne bi trebao biti problem, s obzirom na količine kojima se trguje najvećim ETF-ovima. Konverziju valuta najbolje sami napravite pomoću Revoluta ili slične aplikacije i riješilil ste taj i problem. Poticanje da trgujete više je možda najzloglasnije na Robinhood-u (koji ionako nije dostupan u nas). Ostale su platforme manje-više ok po tom pitanju (pripazite se samo već navedene social trading opcije kod eToro-a).

Dodatak: robo-savjetnici

Još jedna opcija ako počinjete sa malim iznosima su izrazito popularni robo-savjetnici koji sami investiraju Vaše novce na temelju računalnih algoritama. O njima iman napisan poseban članak na ovom linku.

Suma sumarum: Ukoliko nemate 5 000 EUR ili više za početak ulaganja ili ne živite u zemlji u kojoj je dostupan DEGIRO, vjerojatno najbolje opcije za početak investiranja sa malim iznosima su eToro i Trading212.  

Također, bitno je podsjetit se nekih osnovnih pravila investiranja prije nego počnete: 

Prvo pravilo je da ulažete samo u ono šta znate. A to u praksi znači da je bolje provest i po nekoliko mjeseci u informiranju i učenju nego brzopleto uć u bilo kakvu investiciju, pa makar zbog toga propustili visoke prinose.

Drugo pravilo je da gledate na investiranje isključivo #dugoročno. U svitu investiranja to ne znači godinu ili dvi, nego 10 ili više. Sve manje od toga naginje puno više prema špekulaciji. Ne postoji besplatan ručak niti neki provjereni način za bogaćenje priko noći. Ali dugoročno pasivno investiranje u indeksne ETF-ove u pravilu donosi relativno visoke prinose uz nizak do umjeren rizik, ovisno o strategiji. Još jedna prednost dugoročnog ulaganja u HR je 0% poreza na kapitalnu dobit za sve vrijednosnice koje posjedujete više od 2 godine. Inače je po novom zakonu stopa poreza smanjena s 12 na 10%.

Treće pravilo je da diversificirate svoja ulaganja (uložite u više različitih instrumenata i imovinskih klasa, tako da u slučaju pada vrijednosti jednog od instrumenata/klasa niste previše financijski pogođeni). Jako je bitno na početku odredit svoje afinitete prema riziku (koliki gubitak vrijednosti možete podnijet psihološki i emocionalno) te slijedom toga odaberete odgovarajuću alokaciju. Povijesni primjeri različitih alokacija s najboljim i najgorim godinama možete vidjeti na sljedećoj grafici sa stranice vanguard.com:

Više o investiranju pročitajte (ako već niste) u mojim prijašnjim člancima na temu uvoda u investiranje, osnovnih vrsta investicija te kako konkretno počet s investiranjem.

Jedan od najvećih investitora svih vremena Warren Buffet ima poznatu izreku da je “dioničko tržište uređaj koji transferira novce od nestrpljivih prema strpljivima”. Pametnom dosta.

I za kraj zapamtite, bolje je živit 100 godina ka milijunaš, nego 7 dana u bijedi.

Škrti Otočanin